Απαγκιστρώνεται από το μνημόνιο η Πορτογαλία

Απαγκιστρώνεται από το μνημόνιο η Πορτογαλία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα προγράμματα διάσωσης (μνημόνια). Αμφότερες αρνήθηκαν την προληπτική γραμμή πίστωσης, η οποία προβλεπόταν, αφότου είχαν διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις τους. Η Πορτογαλία, επίσης, αρνήθηκε την τελευταία δόση του προγράμματος, η οποία ανερχόταν στα 2,6 δισ. ευρώ, και εξήλθε του μνημονίου νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Βρίσκεται, μάλιστα, σε διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής των οφειλών προς το ΔΝΤ, οι οποίες ανέρχονται σε 25,7 δισ. ευρώ. Η σχετική πρόταση συζητήθηκε στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας. «Είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε σταδιακά τα οφειλόμενα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χάρις στο ότι η πρόσβασή μας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αποκαταστάθηκε», είχε δηλώσει στα τέλη Ιανουαρίου η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε. Επιπλέον, η Πορτογαλία πληροί τις προδιαγραφές να ενταχθεί στο εκσυγχρονισμένο σύστημα στατιστικής του ΔΝΤ, το SDDS Plus, το οποίο προσδίδει έτι περαιτέρω αξιοπιστία στα στατιστικά στοιχεία της χώρας.

Η υπαγωγή της Πορτογαλίας σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής είχε σοβαρό αντίκτυπο στην πολιτική σκηνή και την κοινωνία. Υπαγόρευσε περικοπές μισθών και συντάξεων, περιστολή του κοινωνικού κράτους και του δημοσίου τομέα, παράγοντες οι οποίοι συνέβαλαν στην εκτίναξη της ανεργίας στο 15%. Εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις, ενώ τμήμα των περικοπών, που υπαγόρευσε το μνημόνιο, κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας. Στη διάρκεια του τριετούς προγράμματος η χώρα μείωσε το έλλειμμα στο 4,9% του ΑΕΠ και υλοποίησε ιδιωτικοποιήσεις. Το δημόσιο χρέος της προβλέπεται στο 130,5% του ΑΕΠ το 2014 έναντι του 94% το 2011, όταν προσέφυγε στους διεθνείς πιστωτές. Ωστόσο, η Πορτογαλία έχει ήδη επανέλθει στις αγορές από τις αρχές του 2013. Η Κομισιόν εκτιμά, τέλος, ότι το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον, η επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων και τα υψηλά επίπεδα δημοσίου και ιδιωτικού χρέους ανακόπτουν τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας. Η κυβέρνηση Κοέλιο θεωρεί πως, εάν δεν αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ισχυρός το τρέχον έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή