Moody’s: Η ανατίμηση του φράγκου πλήττει ελβετικές ασφαλιστικές

Moody’s: Η ανατίμηση του φράγκου πλήττει ελβετικές ασφαλιστικές

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελβετικών ασφαλιστικών εταιρειών είναι η εγκατάλειψη της σταθερής ισοτιμίας ευρώ- ελβετικού φράγκου που αποφάσισε τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα της χώρας, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο Moody’s. Ο αμερικανικός οίκος εκτιμάει ότι η απρόσμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας θα οδηγήσει σε περιορισμό της κερδοφορίας των ασφαλιστικών εταιρειών. Επιπλέον, αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζεται και η περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού από το -0,25% στο -0,75% διότι θα προκαλέσει μείωση στα έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών από τα ελβετικά κρατικά ομόλογα. «Η σημαντικότερη επίπτωση αφορά τα μερίσματα των ελβετικών ομίλων, όπως η Zurich και η Swiss Re, εταιρείες που πληρώνουν μερίσματα σε ελβετικά φράγκα αλλά η πλειοψηφία των εσόδων τους γίνεται σε άλλα εθνικά νομίσματα» εξηγεί η κ. Ελενα Πάβισιτς, αναλύτρια της Moody’s.

Η απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας να εγκαταλείψει τη σταθερή ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου θα είναι περιορισμένη όσον αφορά τους ισολογισμούς, αλλά αρνητική όσον αφορά τα κέρδη. Ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν τα κεντρικά τους γραφεία στην Ελβετία αλλά ο κύριος όγκος των εσόδων τους προέρχεται από το εξωτερικό θα έχουν υψηλότερα έξοδα ακριβώς διότι μεγάλο μέρος του προσωπικού τους εργάζεται και αμείβεται στην Ελβετία. Σε κάθε περίπτωση η Moody’s θεωρεί ότι οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες θα εξακολουθήσουν να είναι «καλά κεφαλαιοποιημένες», ενώ δεν θα επηρεαστεί σημαντικά και η οικονομική τους ευελιξία. Ο αμερικανικός οίκος υπολογίζει ότι ανατίμηση του ελβετικού φράγκου κατά 20% έναντι του αμερικανικού δολαρίου θα αυξήσει τη συνολική μόχλευση για τις Zurich και Swiss Re κατά λιγότερο από 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή