13,9 δισ. δολ. οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα μόνο τον Ιανουάριο

13,9 δισ. δολ. οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα μόνο τον Ιανουάριο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον υψηλότερο ρυθμό της τελευταίας 4ετίας αυξήθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα τον Ιανουάριο, φθάνοντας τα 13,9 δισ. δολάρια με άνοδο 29,4% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Στα 10,6 δισ. δολάρια με άνοδο 40,6% έφθασαν, παράλληλα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό. O γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Σαγκάης ενισχύθηκε κατά 0,6% μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων από την κεντρική τράπεζα για την ενίσχυση του δανεισμού στα 1,47 τρισ. γουάν τον Ιανουάριο στα 697,3 δισ. γουάν τον Δεκέμβριο.

Είναι αβέβαιο, όμως, εάν θα διατηρήσει η Κίνα την πρωτιά στις άμεσες ξένες επενδύσεις, όπως σχολίασε χθες εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου στο πρακτορείο Reuters. Επικρατούν φόβοι για τυχόν επιπτώσεις από την υποτονική ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο τόσο για τις εισροές, όσο και για τις εκροές επενδυτικών κεφαλαίων. Φόβοι έχουν εκφραστεί, επίσης, για τη δυνατότητα αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων από τις επιχειρήσεις.

Kύριο χαρακτηριστικό των άμεσων ξένων επενδύσεων για τον Ιανουάριο είναι ότι παρατηρείται μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον κλάδο παροχής υπηρεσιών αντί της βιομηχανίας, η ραγδαία ανάπτυξη της οποίας μέχρι πρότινος κυριαρχούσε στα στοιχεία για τις οικονομικές επιδόσεις της Κίνας. Αυτό, ίσως, να αντανακλά στροφή στον προσανατολισμό της οικονομίας προς την εσωτερική κατανάλωση και λιγότερο στις εξαγωγές. Οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην Κίνα είναι το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν και η Ιαπωνία. Oι χώρες αυτές υλοποίησαν το 96,5% των άμεσων ξένων επενδύσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά τις ΗΠΑ. Αναλυτικότερα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον κλάδο παροχής υπηρεσιών ανήλθαν στα 9,2 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο με άνοδο 45,1% από πέρυσι.

Το 2014, η Κίνα προσπέρασε πρώτη φορά τις ΗΠΑ στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων. Καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση αυτήν της Κίνας έπαιξαν οι άκαρπες προσπάθειες μιας συμφωνίας ανάμεσα στην αμερικανική Verizon Communications και τη βρετανική Vodafone, όπως επισημαίνεται από την Επιτροπή Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα διαμορφώθηκαν στο ρεκόρ των 119,6 δισ. δολαρίων, ενώ οι επενδύσεις των κινεζικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό ενισχύθηκαν κατά 14,1% στο νέο υψηλό των 102,9 δισ. δολαρίων. Το Πεκίνο ενθαρρύνει εδώ και καιρό τις εγχώριες επιχειρήσεις να επενδύσουν στο εξωτερικό ώστε να αξιοποιήσουν την όποια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα έχουν συγκεντρώσει έπειτα από 15ετία ραγδαίας ανάπτυξης.

Αιωρούνται, ωστόσο, φόβοι για τη βιωσιμότητα του χρέους σε ορισμένες εταιρείες λόγω μεγάλων δανείων που θεωρήθηκαν απαραίτητα για τη χρηματοδότηση αυτής της ραγδαίας ανάπτυξης. Ιδιαίτερα εκτεθειμένος είναι ο κλάδος των ακινήτων που, όμως, αφορά σε επενδύσεις κινέζικων εταιρειών στο εσωτερικό της οικονομίας.

Χθες, η κατασκευαστική Kaisa Group αποκάλυψε στους επενδυτές μέσω επιστολής στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ότι τα χρέη της ξεπέρασαν τα 10 δισ. δολάρια και είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση χρέους της. Από τα 65 δισ. γουάν ή 10,4 δισ. δολάρια, περίπου 35,5 δισ. γουάν θα πρέπει να καλυφθούν πριν από τα τέλη του 2015. Αρχές Ιανουαρίου η εταιρεία δεν κατάφερε να καλύψει την καταβολή κουπονιού, αν και δόθηκε λύση στην προθεσμία μηνός που είναι περίοδος χάριτος.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας εστίασε, επίσης, την προσοχή στους κινδύνους αποπληθωρισμού της οικονομίας που, όμως, δεν έχουν υλοποιηθεί. Επανήλθε, ωστόσο, στις επιδόσεις της Κίνας στις άμεσες ξένες επενδύσεις. «Ημαστε πεπεισμένοι ότι η Κίνα θα βρεθεί στις υψηλές θέσεις του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών» δήλωσε ο Σεν Νταϊγιάνγκ. Προσέθεσε, όμως, ότι δεν είναι βέβαιο εάν η χώρα θα βρίσκεται στην κορυφή όπως συνέβη το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή