Εν αναμονή της απόφασης του Eurogroup

Εν αναμονή της απόφασης του Eurogroup

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό κλίμα διατηρήθηκε την εβδομάδα που διανύσαμε στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια εν μέσω αισιοδοξίας για έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων πριν από τη λήξη του προγράμματος στήριξης της χώρας. Ανακοινώσεις ενθαρρυντικών οικονομικών στοιχείων και θετικά εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη, καθώς και η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), τα οποία υποδήλωσαν πως η Κεντρική Τράπεζα δεν βιάζεται πιθανότατα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων λόγω υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων και αβεβαιότητας για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, ευνόησαν επίσης τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο δείκτης S&P 500 της Wall Street βρέθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά πάνω από τις 2.100 μονάδες, ο Nikkei στην Ιαπωνία άγγιξε υψηλά 15 ετών, ενώ ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2007.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι όλων σχεδόν των άλλων κύριων νομισμάτων, βρίσκοντας στήριξη στα θετικά στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας. Στον αντίποδα, το ευρώ βρέθηκε υπό πίεση στο τέλος της εβδομάδας εν αναμονή του αποτελέσματος της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα, αδυνατώντας να επωφεληθεί από τα θετικά στοιχεία της Ευρωζώνης για τον Σύνθετο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο κύριος δείκτης ανήλθε υψηλότερα από όσο ανέμενε η αγορά τον Φεβρουάριο, σκαρφαλώνοντας στο 53,5, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 μηνών, βρίσκοντας κυρίως στήριξη στην αύξηση του υποδείκτη νέων παραγγελιών. Με την αγορά να έχει στραμμένη την προσοχή της στο Eurogroup της Παρασκευής –η συγγραφή του εν λόγω κειμένου ολοκληρώθηκε πριν από τη λήξη της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης– η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε κάτω από το επίπεδο 1,1280 για πρώτη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες έπειτα από προσωρινή άνοδο στο 1,1450 μόλις την προηγούμενη ημέρα, παραμένοντας όμως στο πρόσφατο διάστημα διαπραγμάτευσης στο 1,1230-1,1530. Το ευρώ αποδυναμώθηκε και έναντι της στερλίνας, υποχωρώντας σε χαμηλά επταετίας 0,7340, με το αγγλικό νόμισμα να ευνοείται από τα στοιχεία για τον ρυθμό αύξησης των μισθών στην Αγγλία τα οποία προσέδωσαν περαιτέρω στήριξη στην άποψη ότι ενδεχομένως η BoE να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από όσο αναμένει η αγορά.

*Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή