Η ΕΚΤ αναζητεί κρατικά ομόλογα για το πρόγραμμα QE

Η ΕΚΤ αναζητεί κρατικά ομόλογα για το πρόγραμμα QE

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα πρέπει να ψάξει αρκετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να βρει ομόλογα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και να ικανοποιήσει τους στόχους ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε τον Ιανουάριο για την ενίσχυση του πληθωρισμού και της υποτονικής ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal. Τα ομόλογα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης είναι δυσεύρετα, επειδή επενδυτές απ’ όλον τον κόσμο έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια για να αγοράσουν τίτλους που ανήκουν από το γερμανικό μέχρι το πορτογαλικό Δημόσιο. Ετσι, είναι άγνωστο πώς η ΕΚΤ θα καταφέρει να αγοράσει τίτλους, επί το πλείστον κρατικά ομόλογα, 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα. Από τότε που ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υποσχέθηκε προ διετίας ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ, το κόστος δανεισμού, ακόμη και των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, έχει διολισθήσει από το ένα χαμηλό ρεκόρ στο άλλο.

Οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να υποστούν μια, έστω μικρή, απώλεια για να αγοράσουν γερμανικά ομόλογα. Ο Πίτερ Πρατ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρξει προσφορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, αν και παραδέχτηκε πως δεν υπάρχει τέτοια προθυμία από συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες.

Ωστόσο, όπως τονίζει η Wall Street Journal βάσει στοιχείων της JPMorgan, η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει γερμανικά ομόλογα 215 δισ. ευρώ από αυτόν τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή 26 φορές περισσότερα από τον όγκο της αγοράς κρατικού χρέους της χώρας.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κ. Πρατ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει την προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για ανάπτυξη. Καθώς οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, είναι πολύ πιθανή η αύξηση των προβλέψεων για ανάπτυξη, είπε ο κ. Πρατ στο περιοδικό «Trends» του Βελγίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή