ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Μείωση της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1991

germania-meiosi-tis-anergias-sto-chamilotero-epipedo-apo-to-1991-2070331

Η ανεργία στη Γερμανία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών και πλέον τον Φεβρουάριο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης φέτος.

Τα εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης έδειξαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι ζητούν εργασία μειώθηκε κατά 20.000, στα 2,812 εκατομμύρια, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 1991, περίπου έναν χρόνο μετά την ενοποίηση της Γερμανίας.

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε περισσότερο από ότι προβλεπόταν, καθώς μια έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είχε καταδείξει ότι αναμενόταν μια πτώση κατά 10.000 πρόσωπα, ενώ η μείωση ήταν επίσης υψηλότερη από αυτήν που προέβλεπε η εταιρεία Factset.

Βάσει των εποχικών προσαρμοσμένων δεδομένων το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σε ιστορικό χαμηλό, στο 6,5%, για τρίτο συναπτό μήνα τον Φεβρουάριο, που συνεχίζει να είναι το χαμηλότερο από την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990.

Σύμφωνα με πρωτογενή δεδομένα, τα οποία ήδη είχαν αποτελέσει αντικείμενο του δημοσίου διαλόγου, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 6,9% τον Φεβρουάριο, από 7% τον Ιανουάριο, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε ένα σύνολο περίπου 3,017 εκατ. ανέργων, έναν αριθμό μειωμένο κατά περίπου 15.000 πρόσωπα.

«Σταθερή σαν βράχος. Η αγορά εργασίας της Γερμανίας συνεχίζει την επιτυχία της, δίνοντας περαιτέρω ενδείξεις για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης», σχολίασε ο Κάρστεν Μπρέσκι, οικονομολόγος της ING.

«Κοιτώντας μπροστά, η αγορά εργασίας αναμένεται (…) να συνεχίσει να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη», πρόσθεσε ο ίδιος.
Εξάλλου, μια έρευνα της εταιρείας μελετών GfK έδειξε ότι ο δείκτης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών αυξήθηκε αλματωδώς στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2001, καθώς η χαμηλή τιμή του πετρελαίου ωφελεί τα νοικοκυριά και τους