Αποδόσεις

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινείτο χθες το πετρέλαιο κλείνοντας τον Φεβρουάριο με μια συνολική ανάκαμψη κατά 15% μετά την κατά 50% και πλέον πτώση που έχει προηγηθεί από τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Αναλυτές της αγοράς αποδίδουν την ανάκαμψη του «μαύρου χρυσού» σε εύστοχη στρατηγική της Σ. Αραβίας, καθώς εκτιμούν ότι δηλώνοντας αποφασισμένη να αφήσει τις τιμές να κυμανθούν ελεύθερα, εξώθησε τις αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικών υδρογονανθράκων σε μείωση της παραγωγής με αποτέλεσμα μια σταδιακή άνοδο των τιμών. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα γεωτρύπανα εν ενεργεία στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 37 την περασμένη εβδομάδα. Ετσι άνοδο σημείωναν χθες τόσο το αργό ΗΠΑ, που κυμαινόταν το απόγευμα στα 49,24 δολάρια το βαρέλι, όσο και το Brent, που κυμαινόταν στα 62,41 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδικά ο χρυσός

Eβδομαδιαία άνοδο παρουσίασε η τιμή του χρυσού ύστερα από ένα μήνα και πλέον, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι κερδίζουν λίγο χρόνο μέχρι την επόμενη αύξηση του βασικού επιτόκιου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ δημοσιοποιήθηκαν και στοιχεία που υποδεικνύουν ενίσχυση της ζήτησης στην Κίνα. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχυόταν χθες κατά 0,2% στα 1.211,76 δολάρια η ουγγιά, με εβδομαδιαία κέρδη 0,6%. Το διάστημα του Φεβρουαρίου, πάντως, εκτιμάται να καταγράψει απώλειες 5,8%. Η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, επανέλαβε πως η δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να επιδείξει «υπομονή» σημαίνει πως είναι «απίθανη» μια άνοδος των επιτοκίων «τουλάχιστον στις επόμενες δύο συνεδριάσεις». Τα υψηλά επιτόκια περιορίζουν την ελκυστικότητα του χρυσού, διότι, σε γενικές γραμμές, είναι μια επένδυση που αποδίδει σε περιβάλλον με ανοδικές τιμές στην πραγματική οικονομία. Τον Ιανουάριο, οι καθαρές εισαγωγές χρυσού στην Κίνα από το Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν σε σχέση με τον Δεκέμβριο και ο όγκος συναλλαγών στο βασικό προθεσμιακό συμβόλαιο του χρηματιστηρίου χρυσού της Σαγκάης αναρριχήθηκε κατά 32%.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Yποτονική εικόνα παρουσίασε η εγχώρια πλατφόρμα ομολόγων την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, συνεχίστηκε η άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που εμφανίζει η εθνική οικονομία. Είναι ενδεικτικό ότι το 3ετές ελληνικό ομόλογο κατέγραφε απόδοση 14% την Παρασκευή από 13,4% την Πέμπτη. Η ελληνική 10ετία λήξης 2025 είχε μέση διακύμανση μεταξύ 63,25 λεπτών του ευρώ και 64,75 λεπτών του ευρώ με απόδοση αγοράς 9,24% και απόδοση πώλησης 8,94%. Η ελληνική 10ετία σημείωσε υψηλά με απόδοση 11,8% στις 2 Φεβρουαρίου του 2015. Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον περασμένο Ιούνιο και τέλη Αυγούστου του 2014. Το spread (η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων) διαμορφώνεται στις 876 από 848 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή