ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταγωνιστές

Πρωταγωνιστές

ΤΙΜ ΚΟΥΚ
Eπενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ στην Ευρώπη

Μεγάλες επενδύσεις ανακοίνωσε για τη Δυτική Ευρώπη ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας Αpple, αποσκοπώντας να δημιουργήσει δύο κέντρα διαχείρισης δεδομένων 1,7 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές, που προωθεί ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Τιμ Κουκ, αναμένεται να είναι και οι μεγαλύτερες στην ιστορία του στη Γηραιά Ηπειρο. Τα εν λόγω κέντρα στην Ιρλανδία (κομητεία Γκάλγουεϊ) και στη Δανία (χερσόνησος Γιούτλαντ) θα είναι και τα πρώτα του είδους εκτός ΗΠΑ, ενώ θα τροφοδοτούνται με εναλλακτική μορφή ενέργειας. Η Αpple, όπως δήλωσε ο κ. Κουκ, θα προβεί και στις αναγκαίες επενδύσεις όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, από όπου θα προέρχεται η ενέργεια για τη λειτουργία των κέντρων. Εκτιμάται πως θα είναι έτοιμα έως το 2017, ώστε να μπορέσουν να στηρίζουν διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως εκείνες των iTunes, iMessage και Siri, του εικονικού βοηθού της Apple. Η ανακοίνωση συνδυάστηκε με την επίσκεψη Κουκ στην Ευρώπη. Ο επικεφαλής της εταιρείας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεχιζόμενη επιτυχία της στη συγκεκριμένη αγορά και τη σημασία των επενδύσεων για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης σε Ιρλανδία και Δανία σχολίασαν θετικά την πρωτοβουλία του κολοσσού, με την οποία θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Reuters

ΣΤΙΒ ΙΣΤΕΡΜΠΡΟΥΚ
Αναλαμβάνει τα ηνία σε δύσκολη περίοδο

Εναν ακόμη πονοκέφαλο πρέπει να αντιμετωπίσει ο κολοσσός της McDonald’s, ο οποίος αποκτά νέο διευθύνοντα σύμβουλο, τον Στιβ Ιστερμπρουκ, τον μέχρι πρότινος γενικό διευθυντή εμπορικών σημάτων. Ο προκάτοχός του Ντον Τόμσον αποχωρεί μετά σύντομη μη επιτυχή θητεία, προειδοποιώντας για δύσκολο πρώτο εξάμηνο το 2015. Ο κ. Ιστερμπρουκ θα πρέπει να ασχοληθεί και με τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες της McDonald’s. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίου Τομέα και η Διεθνής Ενωση Εργαζομένων Τομέα Υπηρεσιών καθώς και η οργάνωση War on Want κατηγορούν την εταιρεία ότι απέφυγε να καταβάλει φόρους 1 δισ. ευρώ από το 2009 έως το 2013, και ζητούν από την Κομισιόν να επέμβει. Φέρεται, δε, να διοχέτευε τα έσοδά της σε μονάδα της στο Λουξεμβούργο. Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν έχουν ξεκινήσει ευρεία έρευνα, επικεντρωμένοι σε εξειδικευμένες φορoλογικές συμφωνίες μεταξύ ομίλων και κυβερνήσεων της E.E. Οι συνδικαλιστικοί φορείς και η War on Want καταγγέλλουν πως η ΜcDonald’s εξοικονομούσε οφειλόμενους φόρους διατηρώντας εστιατόρια που κατέβαλαν πνευματικά δικαιώματα σε θυγατρική της στο Λουξεμβούργο με χαμηλή φορολογία.
Α.Ρ., Reuters

ΤΟΜ ΕΝΤΕΡΣ
Μεγάλα κέρδη, υψηλό μέρισμα από Airbus

Ο Τομ Εντερς, διευθύνων σύμβουλος της Airbus, ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει τη ναυπήγηση αεροσκαφών βραχείας ατράκτου, δεδομένου ότι η σχετική ζήτηση σε διεθνή κλίμακα προδιαγράφεται ιδιαίτερα ζωηρή. Υπό το πρίσμα αυτό πρότεινε στη διοίκηση του ευρωπαϊκού ομίλου αεροναυπηγικής και τη χορήγηση μερίσματος ρεκόρ. Τα δε καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 60%, στα 2,3 δισ. ευρώ, το 2014. Χθες η τιμή της μετοχής της Airbus ανήλθε πέραν του 6%. Ο κ.Εντερς δήλωσε ότι η παραγωγή των αεροσκαφών της οικογένειας Α320 θα αυξηθεί στα 50 σε μηνιαία βάση έως το 2017, ενώ σε ανάλογες πρωτοβουλίες έχει προσανατολιστεί και η βασική ανταγωνίστρια της Airbus, η αμερικανική Boeing. Οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα πρόθυμες να αποκτήσουν στόλους με αεροσκάφη μονού διαδρόμου και οικονομική κατανάλωση καυσίμων.Αρχικά ο ευρωπαϊκός όμιλος αεροναυπηγικής είχε σε μηνιαία βάση σχεδιασμό για κατασκευή 42 αεροσκαφών αυτού του τύπου, στη συνέχεια αύξησε τον στόχο στα 46 και χθες στα πενήντα. «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αναφέρω ότι σήμερα βρισκόμαστε στη θέση να ναυπηγούμε περισσότερα αεροσκάφη πολιτικής αεροπορίας από ποτέ, συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου Α350», δήλωσε χθες ο Τομ Εντερς. Επιπλέον, ανέφερε πως το μέρισμα ρεκόρ προβλέπεται στα 1,20 ευρώ ανά μετοχή.
Α.Ρ., Reuters