Κατεβάζουν τον πήχυ ανάπτυξης στις ΗΠΑ

Κατεβάζουν τον πήχυ ανάπτυξης στις ΗΠΑ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς τα κάτω, στο 2,2%, αναθεωρήθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2014, από το 2,6% που είχε ανακοινωθεί τέλη Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο είχε καταγραφεί εντυπωσιακή ανάπτυξη, κατά 5%. Ετσι φαίνεται να ενισχύονται τα σενάρια ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού διότι διαμορφώνεται μια θολή εικόνα για τη δυναμική που έχει η ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, προχθές την Πέμπτη, ανακοινώθηκε αρνητικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2009 εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, περιορίζοντας τις πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Πριν από τη δημοσίευση των νέων στοιχείων για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το δ΄ τρίμηνο του 2014, την Παρασκευή, η Τζάνετ Γέλεν, επικεφαλής της Fed, είχε υπονοήσει πως μια αύξηση των επιτοκίων δεν επίκειται πριν από τις επόμενες δύο συνεδριάσεις, δηλαδή όχι νωρίτερα από τα μέσα του 2015.

Η μεγαλύτερη αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη το δ΄ τρίμηνο αφορά τις επενδύσεις των επιχειρήσεων από το 1,9% στο 0,9%. Χαμηλότερη κατά το ένα δέκατο ήταν η αύξηση της κατανάλωσης στο 4,2%, αν και παρέμεινε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006. Οι Αμερικανοί καταναλωτές έδειξαν αδυναμία για τα εισαγόμενα προϊόντα, με το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 1,5% του ΑΕΠ έναντι του 1,2% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Τον Ιανουάριο του 2015 παρουσιάστηκε, εν τω μεταξύ, πτώση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,8% για δεύτερο συναπτό μήνα, δημιουργώντας ερωτήματα για το εάν οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν αυξήσει τις αποταμιεύσεις τους ή εάν πληρώνουν χρέη. Οικονομικοί αναλυτές, ωστόσο, είναι αισιόδοξοι για τα στοιχεία του α΄ τριμήνου του 2015 από τη μείωση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων στα 88,4 δισ. δολάρια το δ΄ τρίμηνο αντί των 113,1 δισ. το προηγούμενο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή