Μικρά studios με υψηλό ενοίκιο στη Νέα Υόρκη

Μικρά studios με υψηλό ενοίκιο στη Νέα Υόρκη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν πιστεύετε πως ζείτε σε μικρό διαμέρισμα και ο ζωτικός χώρος να κινηθείτε είναι ελάχιστος, εάν πιστεύετε πως, λόγου χάριν, ένα δυάρι 55 τ.μ. με σαλόνι, κρεβατοκάμαρα και μπαλκόνι στην Αθήνα είναι «στενάχωρο», καλύτερα να το ξανασκεφθείτε. Η νέα τάση στη Νέα Υόρκη για να καλύψει τις ανάγκες των ατομικών νοικοκυριών είναι τα προκατασκευασμένα διαμερίσματα 24-34 τ.μ.

Η Νέα Υόρκη έχει οξύ οικιστικό πρόβλημα, πάμπολλοι κάτοικοι αναγκάζονται να ζήσουν σε διαμερίσματα-κλουβιά στο κέντρο της, τα οποία και ορισμένες φορές μοιράζονται με άλλους. Το κατώτατο όριο είναι τα 400 τετραγωνικά πόδια, δηλαδή τα 37 τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, ο προηγούμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ είχε ένα όραμα και έκανε μία εξαίρεση: να παράσχει σε προσιτή τιμή (για τα δεδομένα της πόλης) λιλιπούτεια μονόχωρα διαμερίσματα για νοικοκυριά ενός ή δύο ατόμων. Στόχος του ήταν να κατασκευάσει δυνητικά 165.000 διαμερίσματα για μισό εκατομμύριο Νεοϋορκέζους. Αλλωστε, κατά τους New York Times, τα ατομικά νοικοκυριά στην πόλη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα: από το ένα τρίτο επί των συνολικών στη δεκαετία του 1970, έφθασαν το 50% το 2013.

Τα διαμερίσματα/στούντιο θα είναι εξ ολοκλήρου προκατασκευασμένα, φιλικά προς το περιβάλλον και θα διαθέτουν πολλές ευκολίες, αντισταθμίζοντας τις ανέσεις που δεν έχει το κάθε στούντιο ξεχωριστά: ρουφ-γκάρντεν, χώρους άθλησης, χώρους για φύλαξη ποδηλάτων, χώρους για πλύσιμο ρούχων και χώρους κοινωνικής συνεύρεσης. Οι πρώτοι ένοικοι αναμένεται να μετακομίσουν σε αυτά τον Σεπτέμβριο. Το πρώτο σύμπλεγμα διαμερισμάτων αυτής της κατηγορίας βρίσκεται στην περιοχή Κιπς Μπέι. Το ενοίκιό τους θα κυμαίνεται από 2.000 έως 3.000 δολ.

Το σύμπλεγμα θα συναπαρτίζεται από 55 στούντιο με μεγάλα παράθυρα, ψευδομπαλκόνια, μεγάλους χώρους αποθήκευσης, εντοιχισμένα κρεβάτια, πρόβλεψη για συσκευές κουζίνας, πτυσσόμενα τραπεζάκια και μικροσκοπικό μπάνιο. Τα προκατασκευασμένα διαμερίσματα θεωρούνται ασφαλέστερα και ενεργειακά αποδοτικότερα από τα συμβατικά. Η ασφάλεια έχει να κάνει με το ότι η εγκατάσταση των ηλεκτρικών και των υδραυλικών τους συστημάτων υλοποιείται σε εσωτερικό και πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον. Η όλη κατασκευή παραπέμπει στις κατασκευές των Lego, εφόσον το κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά τοποθετείται πάνω στο άλλο και δημιουργείται ένα ολόκληρο σύμπλεγμα. Ηδη έχουν απευθυνθεί στις οικοδομικές εταιρείες πάμπολλοι ενδιαφερόμενοι διαφορετικών ηλικιών και επαγγελμάτων, ενώ 22 από τα 55 στούντιο θα δοθούν σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή