Η ουκρανική οικονομία καταρρέει ενώ αναμένει βοήθεια από το ΔΝΤ

Η ουκρανική οικονομία καταρρέει ενώ αναμένει βοήθεια από το ΔΝΤ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοινώνοντας στις 12 Φεβρουαρίου δάνειο που θα χορηγήσει στην Ουκρανία το ΔΝΤ, η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, προέβλεψε ότι αυτό θα σηματοδοτήσει «μια στροφή της Ουκρανίας». Δύο εβδομάδες μετά, όμως, κι ενώ το Κίεβο αναμένει να λάβει οικονομική βοήθεια ύψους 40 δισ. δολαρίων από διάφορες πηγές στη διάρκεια της τετραετίας, η οικονομία της χώρας κατέρρεε ακολουθώντας το νόμισμά της που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση από πέρυσι, εξαιτίας του παρατεταμένου πολέμου στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η γρίβνια, όπως αποκαλείται το νόμισμα της Ουκρανίας, όχι μόνον έχει χάσει περίπου το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους ύστερα από μια αντίστοιχη υποτίμησή της στη διάρκεια του 2014, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει βουτιά πάνω από 13%. Ανάμεσα στα μέτρα που επιστράτευσε η Τράπεζα της Ουκρανίας για τη στήριξη του νομίσματος, ήταν η υποχρέωση που επέβαλε στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας να πουλήσουν το 75% του συναλλάγματος που διαθέτουν σε σκληρό νόμισμα. Παράλληλα επιχείρησε στα μέσα της εβδομάδας να ανακόψει την πτώση του νομίσματος απαγορεύοντας τις συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος καθώς οι δυνατότητές της για παρεμβάσεις με μαζικές αγορές του εθνικού νομίσματος είναι εξαιρετικά περιορισμένες, δεδομένου ότι ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε ραγδαία συρρίκνωση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων μόλις στα 6,42 δισ. δολάρια. Μολονότι η απαγόρευση των συναλλαγών είχε σχεδιασθεί για να ισχύσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η τράπεζα την ανακάλεσε την επόμενη ημέρα, εξαιτίας έντονης αντίδρασης του πρωθυπουργού, Αρσένι Γιάτσενιουκ, που προειδοποίησε για «τον αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος». Την ίδια ημέρα η κεντρική τράπεζα εγκατέλειψε την προσπάθειά της να αγοράσει δολάρια έναντι 21,7 γρίβνια στο δολάριο και υποτίμησε περαιτέρω την επίσημη ισοτιμία στις 30,1 γρίβνια ανά δολάριο.

Την ίδια στιγμή, όμως, στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος προσφερόταν μια ισοτιμία πολύ μεγαλύτερη, καθώς ανταλλασσόταν ένα δολάριο έναντι πάνω από 40 γρίβνια. Κάνουν, έτσι, την εμφάνισή τους πολίτες που κυκλοφορούν με σάκους γεμάτους νομίσματα θυμίζοντας την οικονομική κρίση που γνώρισε η χώρα τη δεκαετία του 1990. Την ίδια στιγμή πολλοί Ουκρανοί έχουν περιέλθει σε δεινή θέση καθώς η δραματική μείωση της αξίας των χρημάτων τους συνέπεσε με την αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αναζητώντας, άλλωστε, αύξηση των εσόδων της, η κυβέρνηση του Κιέβου σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους σε επιχειρήσεις, σε εισαγωγές αλλά και στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σε μια στιγμή που οι Ουκρανοί δεν φαίνεται να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή