ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσαρέσκεια Ε.Ε. για το πολιτικό παζάρι με τον προϋπολογισμό της Γαλλίας

dysareskeia-e-e-gia-to-politiko-pazari-me-ton-proypologismo-tis-gallias-2071874

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκριναν πως ήταν σοφή επιλογή να μην τιμωρηθεί το Παρίσι για τη συστηματική αποτυχία του να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Θεώρησαν ότι ήταν μια κίνηση που θα ενίσχυε το κλίμα στις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Δεν είναι λίγοι, όμως, αυτοί που θεωρούν πως έτσι «ακυρώνονται» οι δημοσιονομικοί κανόνες που σχεδιάστηκαν για τη θωράκιση της νομισματικής ένωσης. Ετσι το ευρώ δεν θα είναι επαρκώς εφοδιασμένο να ξεπεράσει μια νέα κρίση. «Οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν είναι ευκολονόητοι και η εφαρμογή τους είναι ένα πολιτικό παζάρι», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, μία εβδομάδα πριν.

Αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μίλησαν με μια φωνή. «Ο προϋπολογισμός της Γαλλίας βρίσκεται στον σωστό δρόμο και η συμφωνία (με τις Βρυξέλλες) είναι ορθή», είπε η κ. Μέρκελ. Το Βερολίνο αναγνωρίζει ότι αυτή η συμφωνία έχει πολιτικά κίνητρα. Εάν εκθέτονταν ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τότε θα έβρισκε το ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας, το Εθνικό Μέτωπο, πρόσφορο έδαφος για να ενισχύσει το αντιευρωπαϊκό μέτωπο που έχει καλλιεργηθεί στη χώρα.

Στους κύκλους των Βρυξελλών, αξιωματούχοι μιλούν ανεπίσημα για τις αντιρρήσεις στην απόφαση της τελευταίας εβδομάδας να δοθεί παράταση διετίας στη Γαλλία για να ευθυγραμμίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα με τους κανόνες της Κομισιόν. Αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωσε στο Reuters ότι σε επιστολή της Κομισιόν τον Ιανουάριο τίθεται το εξής ζήτημα: η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης –γνωστοί ως το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας– έχει υποβαθμίσει τις προσπάθειες για την εναρμόνιση των οικονομικών πολιτικών στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. «Με την απόφαση να μην επιβληθεί κύρωση στη Γαλλία, η Κομισιόν έχει ακυρώσει, ουσιαστικά, τις λειτουργίες διόρθωσης των οικονομιών που έχουν εκτροχιαστεί δημοσιονομικά», αναφέρει ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο θα έφθανε έως και τα 4 δισ. ευρώ.

«Μπορείτε να διαγράψετε από τη μνήμη σας το πακέτο σταθερότητας και ανάπτυξης. Είναι νεκρό», σχολιάζει ο Κρίστοφερ Βέιλ, οικονομολόγος της Commerzbank. Η Ευρωζώνη έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να συμφιλιώσει τις ανάγκες διαφορετικών οικονομιών. Εάν δεν εφαρμόζονται οι κανόνες, που αποσκοπούν στη μείωση αυτής της διαφοροποίησης, με τους επενδυτές να παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις, τότε θα ενισχύονται τα σενάρια για μια διάλυση της Ευρωζώνης.

Η παράταση των δημοσιονομικών στόχων της Γαλλίας δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη σιωπηρή συναίνεση της Γερμανίας. Η επικρατούσα πεποίθηση είναι «μην κλωτσάς έναν άνθρωπο που είναι σωριασμένος στο έδαφος». Και η δημοτικότητα του κ. Ολάντ είναι ακόμη αποδυναμωμένη, ενώ η σκιά της Μαρίν Λεπέν δεν έχει φύγει ακόμη.

Ούτως ή άλλως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες έχουν επιτρέψει στα ισχυρά κράτη-μέλη για κάμψουν τους κανόνες της νομισματικής ένωσης. Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία το έχουν ξανακάνει το 2003, ενοχλώντας τους μικρότερους εταίρους τους. «Στην πρώτη δοκιμασία των νέων κανόνων, η Ευρώπη φαίνεται να μην μπορεί να αφήσει πίσω της παλιές συνήθειες», δήλωσε ο Τέουνις Μπρόσενς, οικονομολόγος στην ING Bank. «Δεν παρακινεί καμία κυβέρνηση να είναι συνεπής. Αυτό δεν θα είναι η αιτία μιας νέας κρίσης, αλλά θα την περιπλέξει σίγουρα».