Η αναδιάρθρωση της Yahoo δεν χωράει την κινεζική αγορά

Η αναδιάρθρωση της Yahoo δεν χωράει την κινεζική αγορά

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φεύγει από την Κίνα η αμερικανική εταιρεία πλοήγησης στο Ιντερνετ Yahoo, καθώς χθες ανακοίνωσε ότι κλείνει τα γραφεία της στο Πεκίνο που λειτουργούσαν μόνον ως κέντρο έρευνας και ανάπτυξης. Η εταιρεία έχει πωλήσει τις κινεζικές της επιχειρήσεις στον όμιλο Alibaba από το 2005, ενώ το 2013 σταμάτησε να προσφέρει υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους χρήστες από την Κίνα.

Η απόφασή της συνεπάγεται πως η αμερικανική εταιρεία καταργεί έναν αδιευκρίνιστο αριθμό θέσεων εργασίας που υπολογίζεται από 200 ώς 300 με ορισμένες πηγές να αναφέρουν έως και 350, καθώς δεν έχει δημοσιοποιηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων της στο Πεκίνο. Μολονότι η κίνηση εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια μείωσης του κόστους της εταιρείας της οποίας τα έσοδα παραμένουν στάσιμα από το 2008, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως κλείνει, έτσι, ένα δυσάρεστο κεφάλαιο για τη Yahoo. Η εταιρεία είχε επικριθεί από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή έδωσε πληροφορίες στο Πεκίνο για τον δημοσιογράφο Σι Τάο που στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή.

Οπως, πάντως, επισήμανε ο Σαούν Ράιν, γενικός διευθυντής της China Market Research, «ένα γραφείο σαν αυτό που υπάρχει μόνον για λόγους έρευνας και ανάπτυξης συνεπάγεται τεράστιο κόστος και για μια επιχείρηση ανίσχυρη όπως είναι σήμερα η Yahoo και είναι παράλογο». Πράγματι, η Yahoo αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό από τις μηχανές αναζήτησης στο Ιντερνετ όπως η σαφώς πιο επιτυχημένη Google. Τον περασμένο μήνα, άλλωστε, προχώρησε σε μείωση του προσωπικού της κατά περίπου 1% και συγκεκριμένα κατά 125 άτομα, πολλά από τα οποία ήταν προσωπικό των επιχειρήσεών της στον Καναδά.

Τους τελευταίους μήνες έχει επίσης κλείσει τα γραφεία της στο Αμμάν της Ιορδανίας, ενώ έχει μειώσει το προσωπικό της στην Ινδία κατά 400 άτομα. Είναι σαφές ότι η εταιρεία διερευνά κάθε δυνατότητα μείωσης του κόστους, καθώς υφίσταται πιέσεις από τους επενδυτές της, όπως για παράδειγμα η Starboard Value LP, που ζητεί περικοπές.

Τον Ιανουάριο η διευθύνουσα σύμβουλος, Μαρίσα Μάγιερ, δήλωσε πως η εταιρεία επικεντρώνεται στο να αυξήσει την αποτελεσματικότητά της, διατηρώντας σχεδόν σταθερό το προσωπικό παρά τις επενδύσεις της σε νέα προϊόντα και μολονότι οι εξαγορές που υλοποίησε οδήγησαν αυτομάτως σε αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων της. Σημειωτέον, ότι το προσωπικό της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο έφθανε τα 12.500 άτομα στα τέλη του περασμένου έτους.

Μολονότι πηγές της εταιρείας που επέλεξαν την ανωνυμία επιμένουν πως την απόφασή της δεν υπαγόρευσαν παράγοντες πολιτικής φύσης, είναι γεγονός ότι η Yahoo είναι η τελευταία μιας σειράς αμερικανικών εταρειών τεχνολογίας που εγκαταλείπουν την Κίνα. Τον περασμένο μήνα η εταιρεία παιχνιδιών ηλεκτρονικών υπολογιστών Zynga ανακοίνωσε ότι κλείνει τα γραφεία της στο Πεκίνο, καταργώντας έτσι 71 θεσεις εργασίας.

Εχει, άλλωστε, προηγηθεί τον Δεκέμβριο η απόφαση του κολοσσού του λογισμικού, της Microsofrt, να κλείσει τις μονάδες τηλεφωνίας στο Πεκίνο και στην Ντογκγκουάν στο πλαίσιο του προγράμματος συγκέντρωσης των δραστηριοτήτων της στην Ασία. Το 2010, άλλωστε, περιόρισε δραστικά τις επιχειρήσεις της στην Κίνα η Google μετά τη σύγκρουσή της με τις κινεζικές αρχές για θέμα ελευθεροτυπίας και λογοκρισίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή