Χρονιά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το 2015

Χρονιά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το 2015

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους για να επωφεληθούν από την ενίσχυση του δολαρίου και την υποτίμηση του ευρώ, στην Ευρώπη οι επιχειρήσεις έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν τώρα που το ευρώ πλησιάζει το ρεκόρ πτώσης σε διάστημα τριμήνου.

Η σημαντική αποδυνάμωσή του έναντι του δολαρίου καθιστά φθηνότερες τις εξαγωγές της Ευρωζώνης και ακριβότερα τα προϊόντα των ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται τα κέρδη όσων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εξάγουν στις ΗΠΑ, όταν μετατρέπουν τα δολάρια που εισπράττουν στο ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ οι αμερικανικές επιχειρήσεις βλέπουν να λαμβάνουν όλο και λιγότερα δολάρια από τις εξαγωγές τους στις χώρες της Ευρωζώνης.

Αμερικανικές απώλειες

Η αμερικανική αλυσίδα λιανικής ειδών ένδυσης Abercrombie & Fitch Co. ανήκει στους χαμένους από την υποχώρηση του ευρώ καθώς το 27% των πωλήσεών της γίνονται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Πούναμ Γκόγιαλ, αναλυτή του Bloomberg, η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει αφαιρέσει 2,7% από τα έσοδα που απέφεραν οι πωλήσεις του τετάρτου τριμήνου. Το πλήγμα είναι βαρύ για την αλυσίδα λιανικής καθώς ήδη αντιμετώπιζε δυσκολίες στην εγχώρια αγορά, όπου δεν προτιμούν πλέον τα είδη της οι νεότερες γενιές. Εχει, έτσι, ήδη προειδοποιήσει πως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα αποβούν εις βάρος των αποτελεσμάτων της το τρέχον έτος.

Σημειωτέον ότι αν μετατραπούν τα έσοδα από τις πωλήσεις του περασμένου έτους στις σημερινές συναλλαγματικές ισοτιμίες, θα μειωθούν κατά περίπου 135 εκατ. δολάρια.

Στους χαμένους συγκαταλέγεται και η Emerson Electric Co., που παράγει μηχανολογικό εξοπλισμό για βιομηχανικές μετρήσεις και για τον τομέα της μεταποίησης σε πελάτες της που δραστηριοποιούνται στις βιομηχανίες πετρελαίου, συσκευασιών και αυτοκινητοβιομηχανίας. Εχοντας διαπιστώσει την πτώση των εσόδων της, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σκέπτεται να μεταφέρει τμήμα της παραγωγής σε χώρες με υποτιμημένο νόμισμα όπως το Μεξικό αλλά και κάποιες χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να προστατευθεί από το ισχυρό δολάριο. Παράλληλα, οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ιατρικών συσκευών θα δουν τα έσοδά τους να μειώνονται κατά μέσον κατά 6% εξαιτίας της ανατίμησης του δολαρίου.

Στον αντίποδα, πάντως, βρίσκονται πρώτα απ’ όλα οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, με την Deutsche Lufthansa που πραγματοποιεί τις ακριβές πτήσεις από και προς τη Βόρεια Αμερική να απευθύνεται σε όσους Αμερικανούς έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη χάρη ακριβώς στο ανατιμημένο δολάριο. Κι ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές γίνονται πιο ελκυστικές χάρη πάντα στο φθηνό ευρώ, από τους πλέον κερδισμένους είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία ταχυδρομείων, η Deutsche Post, που χάρη στην πτώση του ευρώ βλέπει τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 421 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ενεργειακοί κολοσσοί

Εκείνες, βέβαια, που οφείλουν πολλά στην πτώση του ευρώ είναι οι μεγάλες πετρελαϊκές βιομηχανίες της Ευρώπης και οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής φυσικού αερίου, καθώς το υποτιμημένο εξισορροπεί την απώλεια εσόδων τους από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Σύμφωνα, πάντα, με στοιχεία της Bloomberg Intelligence, η γαλλική Total S.A., η ιταλική Eni SpA και η ισπανική Repsol S.A. θα επωφεληθούν τα μέγιστα. Ο λόγος είναι πως οι εταιρείες αυτές καταβάλλουν μεγάλο τμήμα των μισθών των υπαλλήλων τους σε ευρώ όπως επίσης σε ευρώ πληρώνουν ενοίκια και μεγάλο μέρος του λειτουργικού τους κόστους. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται σημαντικά τα έξοδά τους. Ταυτοχρόνως, όμως, αυξάνονται τα έσοδά τους από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, που τιμολογούνται πάντα σε δολάρια, το κυρίαρχο νόμισμα του κλάδου των υδρογονανθράκων.

Προς νέο κύμα εξαγορών

Τα οφέλη της Ευρώπης από την υποτίμηση του ευρώ μπορεί να εκτείνονται πολύ πέραν των εσόδων και των κερδών. Οι χαμηλότερες αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών τις καθιστούν πιο ελκυστικές για τις αμερικανικές και ενδέχεται να σημειωθεί κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών. Τον Φεβρουάριο η αμερικανική Ball Corp., βιομηχανία παραγωγής συσκευασιών για αναψυκτικά, συμφώνησε να αγοράσει την ομόλογή της του Λονδίνου Rexam Plc έναντι 6,8 δισ. δολαρίων, ποσό πολύ μικρότερο από εκείνο που θα απαιτούσε η εξαγορά αυτή πριν από ένα χρόνο. Οπως, άλλωστε, επισημαίνει η Ντέμπορα Αϊτκεν, αναλύτρια ειδών πολυτελείας στην Bloomberg Intelligence του Λονδίνου, το ευρώ ευνοεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ακόμη και υπό την προφανή έννοια πως ανεβαίνουν οι τιμές των μετοχών τους. Στη διάρκεια του έτους ο δείκτης τιμών των μετοχών της Ευρωζώνης Stoxx 50 σημείωσε άνοδο κατά 16% σε αντίθεση με τον Standard & Poor’s 500 των αμερικανικών μετοχών, που στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει υποχωρήσει κατά 0,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή