Κέρδη από τη διολίσθηση του ευρώ

Κέρδη από τη διολίσθηση του ευρώ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να διστάζει να το παραδεχθεί, αλλά το μεγαλύτερο όφελος από τις αγορές κρατικών ομολόγων είναι η μεγάλη πτώση του ευρώ. Τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να ενισχύσουν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη κατά 0,3% στο διάστημα του τρέχοντος έτους, με την υποχώρηση του ευρώ να επιτυγχάνει το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του στόχου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg. Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλό 12ετίας από την πρώτη εβδομάδα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, τα οποία αποβλέπουν, σε πρώτο επίπεδο, στην αύξηση της προσφοράς χρήματος.

Απώτερος στόχος του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είναι να στηρίξει τις οικονομίες της Ευρωζώνης που οριακά καταφέρνουν να εξέλθουν από την ύφεση, με τις τιμές τους να διολισθαίνουν σε αρνητικό έδαφος. Αν και παραδέχεται τα οφέλη που μπορεί να συνεπάγονται από ένα αδύναμο ευρώ, ο κ. Ντράγκι αρνείται κατηγορηματικά ότι η ισοτιμία του νομίσματος της Ευρωζώνης βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής του. Παρ’ όλα αυτά, προκύπτει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα από την υποτίμηση αυτή, που «χτυπάει» την υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα.

Πέραν της ενίσχυσης των τιμών που επιτυγχάνονται από την υποτίμηση του ευρώ, οι εξαγωγές γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές. Ο άλλος στόχος των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι να υποχωρήσει το κόστος δανεισμού των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Πράγματι, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν οδηγηθεί από το ένα χαμηλό ρεκόρ στο άλλο, αλλά αυτό δεν αναμένεται να έχει άμεσο αποτέλεσμα στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης. «Η εξασθένηση του ευρώ είναι, ίσως, το ισχυρότερο μέσο για τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της Ευρώπης», επισημαίνει ο Πάουλ Κόμπεραπ, επικεφαλής επενδύσεων στην PFA Pension A/S της Κοπεγχάγης, μια εταιρεία που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 60 δισ. δολαρίων. «Και η εξασθένηση αυτή είναι αρκετά μεγάλη», προσθέτει ο ίδιος.

Η πτωτική πορεία του ευρώ, αν και έχει ενταθεί από τον Ιανουάριο, ξεκίνησε προ αρκετών μηνών, όσο προετοίμαζε η ΕΚΤ τις αγορές για την υλοποίηση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, και το δολάριο, παράλληλα, ενισχυόταν από τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει τα επιτόκια, πιθανώς μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τη Δευτέρα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως είχε ήδη προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων 9,75 δισ. ευρώ μία εβδομάδα πριν.

Παράλληλα, όμως, τα άμεσα οφέλη στις οικονομίες της Ευρωζώνης προκύπτουν από την ισοτιμία του ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της ING DiBa AG, μια πτώση του ευρώ κατά 10% έναντι των υπολοίπων ισχυρών νομισμάτων ενισχύει κατά 0,3% το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Το τελευταίο τρίμηνο έχει ήδη υποχωρήσει 9,3% έναντι καλαθιού με τα νομίσματα των χωρών με τις ισχυρότερες οικονομίες, δηλαδή της Ελβετίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, του Βελγίου, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Ηδη, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη από το 1% στο 1,5% για το 2015. «Οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης οδηγούν, κατά κανόνα, σε πτώση τις ισοτιμίες», δηλώνει ο Μπεν Πέις, επικεφαλής επενδύσεων στην HPM Partners LLC, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 5,5 δισ. δολαρίων. «Οι παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν ότι θα βοηθηθούν οι εξαγωγές και κατ’ επέκταση η οικονομία», προσθέτει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή