Σε τροχιά ανάκαμψης έχει εισέλθει η ισπανική αγορά κατοικίας

Σε τροχιά ανάκαμψης έχει εισέλθει η ισπανική αγορά κατοικίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακά και άνισα ολοκληρώνεται η ανάκαμψη των τιμών στην ισπανική αγορά κατοικίας, επισημαίνεται σε έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Θετικό σημάδι είναι ότι οι τιμές παρουσίασαν ετήσια άνοδο 1,8% κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2014, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί από το 2009. Αυτή η ισχνή αλλαγή του οικονομικού κλίματος το διάστημα 2014-15 είναι άνιση, αλλά συντελείται με μακροπρόθεσμη προοπτική, παρατηρείται από τη Fitch. Η πολυετής κρίση στην αγορά ακινήτων της Ισπανίας ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν την οικονομία στη βαθύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου. Πάντως, η Fitch εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2% το 2015 και θα αναρριχηθεί στο 2,3% το 2016.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας, οι τιμές  έχουν  διολισθήσει  κατά 37%  από τα υψηλά επίπεδα που ίσχυαν προ χρηματοπιστωτικής  κρίσης και της συνακόλουθης  κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Ενδεικτικό είναι ότι η εταιρεία αξιολόγησης Tinsa προσδιορίζει την πτώση αυτή στο 42%.  Η Fitch σημειώνει ότι η βελτίωση της ροής πίστωσης στην οικονομία  είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που ενθαρρύνουν αυτήν την ανάκαμψη. Πράγματι, τα νέα στεγαστικά δάνεια εμφάνισαν αύξηση 33,8% στα τέλη του 2014 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπως έδειξαν στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας στην Ισπανία.

Απαραίτητο βήμα για την αποκατάσταση της ροής πίστωσης στην αγορά στεγαστικής πίστης της Ισπανίας ήταν η εκκαθάριση των τραπεζών από τη συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσημα στοιχεία αποκάλυψαν πως οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας έφθασαν τις 34.680 το περυσινό έτος, με άνοδο 7,4%. Εάν ληφθούν υπόψη οι δευτερεύουσες κατοικίες, τα εμπορικά και τα αγροτικά ακίνητα, τότε οι συνολικές κατασχέσεις έφθασαν τις 119.442 με άνοδο 9%.

Η Fitch σημειώνει στην έκθεσή της για την ισπανική αγορά κατοικίας ότι αδύναμος κρίκος σε μια ταχύτερη ανάκαμψη παραμένει η υψηλή ανεργία στη χώρα, στο 23,4%, και η υπερπροσφορά νεόδμητων κτιρίων που δεν έχουν πουληθεί από το 2006-07, γεγονός που δυσχεραίνει την άμεση άνοδο των τιμών. Μάλιστα, η Fitch διαβλέπει σταθερές τιμές μέσα στο 2015 σε όλη τη χώρα, αν και η πορεία θα είναι ανοδική στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή