Ανοδος του δολαρίου θα πλήξει την Τουρκία εκτιμά η Moody’s

Ανοδος του δολαρίου θα πλήξει την Τουρκία εκτιμά η Moody’s

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ευάλωτες σε ένα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών (ράλι) προς το δολάριο εμφανίζονται όσες χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισροές των ξένων κεφαλαίων, ώστε να χρηματοδοτήσουν ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους ή στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους. Μία από αυτές είναι και η Τουρκία, όπως αναφέρει σε τελευταία έκθεση με το θέμα αυτό ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της Moody’s. Ειδικότερα, η άνοδος του δολαρίου επιτείνει τις πιέσεις προς τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών. Ωστόσο, αντιθέτως με ό,τι συνέβαινε σε προηγούμενες περιόδους ενδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος, δεν διατρέχουν όλες οι αναδυόμενες αγορές τον ίδιο κίνδυνο.

Στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος αποπειράται να διακρίνει τι ακριβώς θα συμβεί στις επιμέρους αναδυόμενες οικονομίες, εάν σημειωθεί μία σημαντική αύξηση στην εκροή κεφαλαίων, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την αναλύτρια της Μοοdy’s, Μαρί Ντιρόν, περισσότερο ευπρόσβλητες είναι οι χώρες εκείνες οι οποίες χρειάζονται ξένα κεφάλαια για να χρηματοδοτοήσουν τα ελλείμματά τους και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Υπάρχει, όμως, ο εξής κίνδυνος: οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω και επίκειται εντός του τρέχοντος έτους και μία αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Ο συνδυασμός των δύο ανωτέρω παραγόντων ενδέχεται να περιορίσει σημαντικά και τις εισροές κεφαλαίων, όπως υπογραμμίζει η κ. Ντιρόν. Ως αποτέλεσμα, πρωτίστως η Τουρκία και η Νότια Αφρική και σε μικρότερο βαθμό η Κολομβία και η Βραζιλία υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσουν δυσκολίες όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων τους. Με το δολάριο ενισχυμένο προς τα λοιπά νομίσματα, η Τουρκία, η Μαλαισία και η Χιλή, οι οποίες επωμίζονται ογκώδη χρέη σε δολάρια, θα έχουν τις περισσότερες δυσκολίες. O διεθνής οίκος της Moody’s χρησιμοποιεί τέσσερις δείκτες, ώστε να αποφανθεί ποιες είναι οι πιο ευάλωτες χώρες. Οι δείκτες αφορούν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το σύνολο του εξωτερικού χρέους, τις αποπληρωμές του βραχυπρόθεσμα και σε σχέση με τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, καθώς και το ποσοστό χρέους σε ξένο νόμισμα. Η Moody’s εκτιμά ότι η Τουρκία διατρέχει τον σοβαρότερο κίνδυνο να υποστεί υποτίμηση νομίσματος, ενώ στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα ακολουθούν Χιλή και Βραζιλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή