H ενίσχυση δολαρίου ίσως καθυστερήσει τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων Fed

H ενίσχυση δολαρίου ίσως καθυστερήσει τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων Fed

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H προοπτική υψηλότερων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες και η αβεβαιότητα για τη διατηρησιμότητα του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας, αποτέλεσαν κάποιους από τους βασικούς παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια την εβδομάδα που διανύσαμε. Εντούτοις, οι ζημίες σε εβδομαδιαία βάση αποδείχθηκαν περιορισμένες κυρίως λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας των ΗΠΑ, της εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και του ενδεχόμενου υιοθέτησης περαιτέρω μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας από τις αρχές της Κίνας.

Σε συμφωνία με την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC), την προηγούμενη εβδομάδα, να απαλείψει τη φράση για «επιδίωξη υπομονής» αναφορικά με την προοπτική σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής από το επίσημο ανακοινωθέν, αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας ανέφεραν σε πρόσφατες δηλώσεις τους ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να προσαρμοστεί στη σταθερή πορεία βελτίωσης της οικονομίας. Ενισχύοντας την επικρατούσα άποψη για αύξηση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου της Fed τους επόμενους μήνες για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2006, τα στοιχεία των ΗΠΑ για τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, τις πωλήσεις νέων κατοικιών καθώς και τη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών, τον μήνα Φεβρουάριο, αιφνιδίασαν θετικά. Στον αντίποδα, ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ της Κίνας υποχώρησε τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών και κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων, ενισχύοντας την άποψη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως πιθανότατα επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο πρωθυπουργός της χώρας ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι η Κίνα θα δυσκολευτεί να πετύχει τον στόχο αύξησης του ΑΕΠ με ρυθμό «γύρω στο 7%» το 2015 και οι εγχώριες αρχές είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση για την τόνωση της οικονομίας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ενδεχόμενο η Fed να καθυστερήσει περισσότερο από όσο αναμένεται την πρώτη αύξηση των επιτοκίων λόγω του ενισχυμένου δολαρίου, επέδρασε αρνητικά στο νόμισμα, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να κυμαίνεται σε επίπεδα κοντά στα 1,090 την Παρασκευή μετά από υποχώρηση σε νέο χαμηλό 12 ετών στο 1,045 πριν από λίγες ημέρες. Εντούτοις, δεδομένου ότι οι αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές της Fed και της ΕΚΤ συνεχίζουν να επηρεάζουν την εκτίμηση των επενδυτών για την πορεία των νομισμάτων, θα ήταν ενδεχομένως πρόωρο να θεωρηθεί ότι η ισοτιμία έχει εισέλθει σε σταθερή ανοδική πορεία μεσοπρόθεσμα.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή