Ρωσική στροφή προς την Ασία για να αντιμετωπίσει την ύφεση

Ρωσική στροφή προς την Ασία για να αντιμετωπίσει την ύφεση

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή της οικονομίας της Ρωσίας προς Ανατολάς, προς την Ασία και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και τη Λατινική Αμερική και απομάκρυνσή της από τη Δύση, προβλέπει σε σχετική έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα. Διαπιστώνει ότι η ρωσική οικονομία διέφυγε την ύφεση το περασμένο έτος παρά τα δύο εξωτερικά πλήγματα, την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τις οικονομικές κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Εκτιμά, όμως, πως θα γίνει πολύ πιο αισθητός ο αντίκτυπός τους φέτος, οπότε η Ρωσία θα διολισθήσει σε ύφεση με μείωση του ΑΕΠ της κατά 2,9% και θα ανακάμψει με ανάπτυξη 0,1% το 2016.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποδίδει στα γρήγορα ανακλαστικά της ρωσικής κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας την «επιτυχή σταθεροποίηση» της ρωσικής οικονομίας, που παρά τις αντίξοες συνθήκες σημείωσε ανάπτυξη 0,6% το περασμένο έτος. Οπως τονίζει, εφαρμόστηκε άμεσα η προγραμματισμένη ελεύθερη διακύμανση του ρουβλίου, καθώς και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επισημαίνει, όμως, παράλληλα πως τόσο η πτώση της τιμής του πετρελαίου όσο και οι σκληρές κυρώσεις ήρθαν τους τελευταίους μήνες του 2014 γι’ αυτό και εκτιμά πως οι επιπτώσεις τους θα είναι πιο ουσιαστικές φέτος και το 2016. Διαπιστώνει, άλλωστε, ότι η υποτίμηση του νομίσματος αλλά και η μείωση των εισαγωγών έδωσαν ώθηση στον μεταποιητικό τομέα της χώρας.

Παρά την επιβράδυνση, τόσο η απασχόληση όσο και η οικονομική δραστηριότητα παρέμειναν κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδά τους, ενώ η ανεργία παραμένει στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 4,2% στις αστικές περιοχές. Οπως τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, στη Ρωσία η αγορά εργασίας συνήθως προσαρμόζεται στην περιορισμένη ζήτηση με μειώσεις μισθών και όχι απολύσεις. Παράλληλα, αναπληρώνουν τα κενά η αυτοαπασχόληση και μορφές απασχόλησης που δεν καταγράφονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Εκτιμά πως όποιες μεταβολές κι αν επέλθουν στη διάρθρωσή της, η ρωσική οικονομία θα αντιμετωπίσει κινδύνους σχετικούς πάντα με τις τιμές του πετρελαίου και τις κυρώσεις.

Προεξοφλεί πως θα παραμείνει εξαρτημένη από τους φυσικούς της πόρους και προειδοποιεί ότι θα κληθεί να υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες που χρειάζονται για την εκμετάλλευση πιο δυσπρόσιτων αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Ενδέχεται, άλλωστε, να αντιμετωπίσει πρόβλημα παραγωγικότητας στο μέλλον, εάν δεν επενδυθούν τα έσοδα από τους φυσικούς της πόρους κατά τρόπο που να βελτιώνει τις προοπτικές ανάπτυξης εφόσον είναι πλέον περιορισμένη η πρόσβαση της χώρας σε εξωτερική χρηματοδότηση. Τονίζει, επίσης, πως για όσο διαρκέσει ο αποκλεισμός της χώρας από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, θα είναι αναγκαία στη Ρωσία μια πολύ προσεκτική διαχείριση των κινδύνων του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ανάμεσα στους κινδύνους που διαβλέπει είναι η προοπτική σημαντικής υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων και αύξησης της φτώχειας στη χώρα. Οπως επισημαίνει, την περασμένη δεκαετία μειώθηκε η φτώχεια περίπου στο 10% του πληθυσμού το 2010, από το 40% το 2001. Σε μια δεκαετία διπλασιάστηκε η μεσαία τάξη, που αντιπροσωπεύει σήμερα το 60% του πληθυσμού. Σύμφωνα, όμως, με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ποσοστό της φτώχειας θα αυξηθεί εκ νέου στο 14,2% φέτος και το 2016, καθώς θα μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα και η κατανάλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή