Η διολίσθηση του ευρώ ενισχύει μεταποίηση και απασχόληση

Η διολίσθηση του ευρώ ενισχύει μεταποίηση και απασχόληση

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξασθένηση του ευρώ έχει θετικές επιπτώσεις στον κλάδο της μεταποίησης και στην αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Markit. Σύμφωνα με αυτά, ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ) τον Μάρτιο για τον κλάδο της μεταποίησης ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα δεκαμήνου, των 52,2 μονάδων. Η δε ανεργία τον Φεβρουάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας. Πρόκειται για τον 23ο μήνα στη σειρά κατά τον οποίο ο δείκτης ΡΜΙ υπερβαίνει τις 50 μονάδες, υποδηλώνοντας ανάπτυξη, ενώ όταν υποχωρεί από τις 50 μονάδες δηλώνει συρρίκνωση. Οι επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας με τον γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων τριάμισι ετών. Οπως επισημαίνει ο Κρις Γουίλιαμσον, «τον Μάρτιο παρατηρήθηκε η δραστικότερη αύξηση στις νέες παραγγελίες για εξαγωγές από τον Απρίλιο του 2014. Οι επιχειρήσεις ανέφεραν ότι το εξασθενημένο ευρώ προς το δολάριο συνιστούσε τον βασικό παράγοντα, που ώθησε ανοδικά τις παραγγελίες».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη ακόμα είναι νεοπαγής και ο συνολικός ρυθμός επέκτασης παραμένει συγκρατημένος. Τις καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζουν η Ιρλανδία και η Ισπανία, με τον ΡΜΙ στις 56,8 και τις 54,3 μονάδες αντίστοιχα, ενώ βελτίωση υπήρξε στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Εντούτοις, στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Αυστρία οι δείκτες ΡΜΙ παρέμειναν σε επίπεδα κάτω των 50 μονάδων.

Αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, το ευρώ έχει υποχωρήσει σχεδόν 12% λόγω προσδοκιών για την ποσοτική χαλάρωση με στόχο την τόνωση της προσφοράς χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στη συνέχεια την εφαρμογή της. Ως αποτέλεσμα αυτών των ευνοϊκών συνθηκών, οι εισαγωγές ξένων προϊόντων στην Ευρωζώνη ήταν πιο ακριβές, οπότε ο ανταγωνισμός έναντι των εγχώριων εταιρειών ήταν περιορισμένος. Με τη σειρά τους οι εγχώριες εταιρείες μπόρεσαν ευκολότερα να διαθέσουν τα προϊόντα τους στη διεθνή αγορά σε πιο χαμηλές τιμές. Τέλος, αναφορικά με την ανεργία στην Ευρωζώνη, αυτή τον Φεβρουάριο σημείωσε πτώση στο 11,3% από το 11,4% τον Ιανουάριο, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδά της τριετίας. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο δείκτης της ανεργίας ήταν 9,8% εν συγκρίσει με το 9,9% του Ιανουαρίου και το 10,5% τον Φεβρουάριο του 2014. Το 9,8% του Φεβρουαρίου ήταν ο χαμηλότερος δείκτης ανεργίας στην Ε.Ε. από τον Σεπτέμβριο του 2011. Η χαμηλότερη ανεργία παρατηρήθηκε στη Γερμανία (4,85) και στην Αυστρία (5,3%), ενώ η υψηλότερη στην Ελλάδα (26%) και στην Iσπανία (23,2%).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή