Αποδόσεις

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η προκαταρκτική συμφωνία που συνήψαν με το Ιράν οι έξι δυνάμεις προοιωνίζεται επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές με συνεπακόλουθη αύξηση της προσφοράς και εξισορρόπηση των όποιων προβλημάτων προσφοράς υπάρξει από πλευράς της Λιβύης. Ετσι το Brent κυμαινόταν χθες σε επίπεδα σαφώς κάτω από τα 54 δολάρια το βαρέλι και το αργό Δυτικού Τέξας οριακά πάνω από τα 49 δολάρια το βαρέλι. Αναλυτές όπως ο Χόλγκερ Σμίντιγκ της επενδυτικής Berenberg προεξοφλούν, έτσι, ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν, άλλωστε, πως διαφαίνονται ευκαιρίες για τις δυτικές πετρελαϊκές που εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης είχαν αφήσει το πεδίο ελεύθερο στις κινεζικές και στις ινδικές εταιρείες του κλάδου.

Πτωτικά ο χρυσός

Πτωτικά κινήθηκε χθες, τελευταία ημέρα της εβδομάδας, η τιμή του χρυσού κάτω από τα 1.200 δολάρια η ουγγιά, ενώ το δολάριο ανέκτησε ώς ένα βαθμό το χαμένο έδαφος. Οι επενδυτές ανέμεναν τα στοιχεία σχετικά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας συνολικά στην οικονομία πλην της γεωργίας, τα οποία και θα παράσχουν ενδείξεις για το πότε η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια. Σε περίπτωση, κατά την οποία δεν θα καταγραφεί αύξηση με 245.000 νέες θέσεις, όπως προβλέπουν αναλυτές, αλλά μικρότερη τόνωση της απασχόλησης, τότε οι επενδυτές θα στοιχηματίσουν σε μετάθεση της απόφασης της Fed για μερικούς μήνες αργότερα. Ισως τότε να στραφούν στον χρυσό ως ένα επενδυτικό καταφύγιο, το οποίο τους προσφέρει ασφάλεια. Την Τετάρτη, πάντως, το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε σχεδόν 2% και αυτό ήταν η σημαντικότερη μονοήμερη άνοδός του σε δύο μήνες μετά τη δημοσίευση της είδησης ότι ο ιδιωτικός τομέας προσέλαβε τον Μάρτιο λιγότερα άτομα από όσα προέβλεπαν αναλυτές. Τέλος, αναφέρεται πως ο χρυσός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις μεταβολές των αμερικανικών επιτοκίων, τα οποία επηρεάζουν το δολάριο, όπου και είναι εκπεφρασμένη η τιμή του μετάλλου.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Ασθενική εικόνα παρουσίασε η εγχώρια αγορά ομολόγων, καθώς σχεδόν δεν έγιναν συναλλαγές στην ελληνική πλατφόρμα της ΗΔΑΤ. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συνέχισαν να ενισχύονται, καθιστώντας απαγορευτική την έξοδο της χώρας στις αγορές όσο παραμένει σε εκκρεμότητα το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού και αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) το απόγευμα της Πέμπτης ανήλθε στις 1.150 μονάδες βάσης από 1.135 μονάδες βάσης που είχε κλείσει την Τετάρτη. Το strip (καλάθι) των 20 ομολόγων είχε μέση τιμή κλεισίματος στα 49 λεπτά του ευρώ. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είχε μέση τιμή τα 53 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να φθάνει το 11,80%. Αντίστοιχα το 10ετές γερμανικό ομόλογο είχε τιμή 103,13 λεπτά του ευρώ και απόδοση στο 0,18% το βράδυ της Πέμπτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή