Η οικονομία του διαμοιρασμού «απογειώνει» το Μιλάνο

Η οικονομία του διαμοιρασμού «απογειώνει» το Μιλάνο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μεγάλη διεθνή έκθεση για την οικονομία του διαμοιρασμού φιλοξενεί από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο το Μιλάνο, η τέταρτη πόλη διεθνώς σε αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο. Αναμένεται πως θα την επισκεφθούν 20 εκατομμύρια επισκέπτες, συνεισφέροντας στη χειμαζόμενη ιταλική οικονομία περί τα 10 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, έχει προβάλει τη διεθνή έκθεση ως μία σημαντική ευκαιρία τόνωσης της οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση. Επισημαίνει πως θα λειτουργήσει ως μοχλός στήριξης των υποδομών και του τουρισμού.

Το Μιλάνο ως επιχειρηματική πρωτεύουσα της Ιταλίας θα χρησιμοποιήσει τη διεθνή έκθεση σαν εφαλτήριο ιδιωτικών πρωτοβουλιών και τοπικών/περιφερειακών υπηρεσιών από τον διαμοιρασμό ποδηλάτων και αυτοκινήτων μέχρι και σπιτιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των υπηρεσιών διαμοιρασμού είναι η Airbnb, η πλατφόρμα ενοικίασης σπιτιών και διαμερισμάτων σε τουρίστες. Ειδικά στο Μιλάνο, με τη μέθοδο αυτή διπλασιάζεται η προσφορά σε κλίνες, καλύπτοντας το κενό, όπου υπάρχει. Τα 54.000 δωμάτια δεν καλύπτουν τα 6 – 8 εκατομμύρια επισκέπτες.

«Πρέπει να ανταποκριθούμε στη ζήτηση με την ορθή χρήση των ήδη υπαρχόντων πόρων και η οικονομία του διαμοιρασμού προσφέρει αυτήν την απάντηση», παρατηρεί ο Ματέο Στιφανέλι, διευθυντής Ιταλίας για την Airbnb.

«Υπάρχουν αχρησιμοποίητα διαμερίσματα ή δωμάτια, τα οποία είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας μας κι έτσι οι Μιλανέζοι μαθαίνουν να κάνουν περισσότερα με όσα ήδη έχουν». Το Μιλάνο μαζί με τη Σεούλ και το Αμστερνταμ ανήκουν στα δίκτυα των πόλεων που διαμοιράζονται, πλην οικιών, και ποδήλατα και αυτοκίνητα, ώστε να μειωθούν ρύποι και απορρίματα και να μειωθεί το κόστος των υπηρεσιών. Ειδικότερα, η ιταλική πόλη είναι η τέταρτη μεγαλύτερη όσον αφορά το πρόγραμμα ποδηλάτων, ενώ στο πρόγραμμα κοινής χρήσης οχημάτων έχει 250.000 συμμετέχοντες.

Τζίρος 335 δισ. δολ. έως το 2025 για τη νέα παγκόσμια βιομηχανία

Συνολικά η οικονομία του διαμοιρασμού είχε έσοδα σε παγκόσμια κλίμακα της τάξεως των 15 δισ. δολαρίων το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της PriceWaterhouseCoopers. Προβλέπεται πως θα εκτιναχθεί στα 335 δισ. δολάρια έως το 2025 και θα ισοδυναμεί με το ήμισυ των συνολικών συμβατικών και μη συμβατικών πωλήσεων στην ενοικίαση αυτοκινήτων και καταλυμάτων. Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της Airbnb για την ενοικίαση διαμερισμάτων και δωματίων, με πρώτες τις ΗΠΑ και δεύτερη τη Γαλλία. Μία άλλη πρωτοβουλία στο Μιλάνο έχει να κάνει με την καινοτομία και τη γεωργία. Ο δήμος της πόλης έχει επενδύσει 2 εκατ. ευρώ να χρηματοδοτήσει δραστηριότητες όπως οι θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας με την Prestiamoci, η οποία χορηγεί δάνεια σε κοινωνικές επιχειρήσεις, και την TerraXchange, η οποία διασυνδέει ιδιοκτήτες γης με δυνητικούς γεωργούς πόλεων.

Η αστική γεωργία οδήγησε το ινστιτούτο μόδας ΙΕD και την αγροτική ένωση Coldiretti να επεξεργαστούν μία εφαρμογή, με την οποία θα δημιουργούνται και θα παρακολουθούνται αστικοί οπωρώνες και λαχανόκηποι. Στην περιοχή Πόρτα Νουόβα, όπου βρίσκεται και το επιχειρηματικό κέντρο της πόλης, σχεδόν 5.000 Μιλανέζοι συμμετείχαν σε σπορά σιταριού – αυτό οργανώθηκε στο πλαίσιο εικαστικής παρέμβασης. Τελευταία φορά που υπήρχε τέτοιο «χωράφι» με σιτάρι στο κέντρο του Μιλάνου ήταν επί Μουσολίνι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο κόσμος πεινούσε και μέσα στην απελπισία του έσπερνε σιτάρι ακόμα και σε κεντρικές πλατείες της πόλης, όπως η Πιάτσα Ντουόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή