Ποδαρικό στη συνεργασία των ελβετικών τραπεζών με τις αρχές των ΗΠΑ από BSI

Ποδαρικό στη συνεργασία των ελβετικών τραπεζών με τις αρχές των ΗΠΑ από BSI

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η BSI SA συμφώνησε αυτήν την εβδομάδα να πληρώσει πρόστιμο 211 εκατ. δολαρίων και αποτέλεσε την πρώτη ελβετική τράπεζα που θέτει σε εφαρμογή ένα ευρύτερο πρόγραμμα παροχής πληροφοριών στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ώστε να αποφύγει ποινικές διώξεις. Η πλήρης συναίνεση της BSI SA σημαίνει ότι θα παραδώσει όλα τα στοιχεία για τον τρόπο που βοηθούσε πελάτες να αποφύγουν την πληρωμή φόρων επί ολόκληρες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κωδικοποιημένων φράσεων για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μετρητά. Αυτή η συμβιβαστική λύση απαλλάσσει την ελβετική τράπεζα από την άσκηση ποινικών διώξεων και είναι μέρος ενός προγράμματος παροχής πληροφοριών που επιτρέπει στις ελβετικές τράπεζες απαλλαγή από τη Δικαιοσύνη εάν οι διοικήσεις τους συνεργαστούν πλήρως για όλες τις διασυνοριακές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με λογαριασμούς των ΗΠΑ. «Είναι, βέβαια, πολύ σημαντικό που μια από τις μεγάλες τράπεζες δέχτηκε να καταλήξει σε συμβιβασμό» δήλωσε ο Αντρέας Μπρουν, αναλυτής στην Zuercher Kantonalbank στη Ζυρίχη. «Αυτό σημαίνει πως εφαρμόζεται σιγά-σιγά μια λύση για όλες τις τράπεζες» προσέθεσε ο ίδιος.

Οι τράπεζες επιδιώκουν τέτοιας φύσεως διακανονισμούς που δεν είναι εφικτό να επιτευχθούν σε ανταγωνιστές που είναι ήδη υπόλογοι στη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ για ποινικά αδικήματα. Θυγατρική της Credit Suisse Group αποδέχτηκε την ενοχή της, πέρυσι, και πλήρωσε πρόστιμο 2,6 δισ. δολαρίων. Η BSI, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες στην Ελβετία, δέχτηκε να συνεργαστεί με το υπουργείο Δικαιοσύνης για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Αξιοποιούμε τις πληροφορίες που έχουμε αποκτήσει από την BSI και άλλες ελβετικές τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ώστε να προχωρήσουμε σε πρόσθετες έρευνες εις βάρος τραπεζών και ατόμων», δήλωσε ο Στιούαρτ Ντέλερι, βοηθός του γενικού εισαγγελέα στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η BSI διαχειριζόταν 3.500 λογαριασμούς με προέλευση από τις ΗΠΑ, συνολικού ύψους 2,78 δισ. δολαρίων. Συνέβαλε στη δημιουργία εταιρειών-φαντασμάτων για την απόκρυψη φορολογικών στοιχείων από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές, παρέχοντας χρεωστικές κάρτες από υπεράκτια παραρτήματα για τον επαναπατρισμό χρημάτων των φοροφυγάδων. Τουλάχιστον 32 πελάτες είχαν προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες που βαπτίζονταν ως «ταξιδιωτικές χρεωστικές κάρτες» χωρίς να αναγράφεται το όνομα του πελάτη, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα. Πριν από το 2009 ήταν δυνατή η μεταφορά έως και 10.000 δολαρίων μέσω μιας μόνον συναλλαγής με τις κάρτες αυτές, με κωδικοποιημένες φράσεις όπως «μπορείτε να κατεβάσετε αυτά τα tunes για εμάς;», σύμφωνα με την ίδια την τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή