Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα που κερδίζει από εισροή αλλοδαπών

Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα που κερδίζει από εισροή αλλοδαπών

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ευρέως αναγνωρισμένη η ανάγκη για τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η λύση, όμως, μπορεί να είναι πολύ πιο απλή απ’ ό,τι νομίζουμε. Θα πρέπει να κουνηθούμε. Το ελεύθερο εμπόριο αγαθών μπορεί να ενισχύσει μετριοπαθώς το παγκόσμιο ΑΕΠ, αλλά η χαλάρωση των περιορισμών στην εξωτερική μετανάστευση έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την ανάπτυξη σε όλον τον κόσμο από 67% έως 147,3%, σύμφωνα με έρευνα του Μαρκ Γουέιν, αντιπροέδρου της Fed, στην πολιτεία του Ντάλας. Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να κυμανθεί στα 81,5 τρισ. δολάρια μέσα στο τρέχον έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

H εξωτερική μετανάστευση είναι το «τελευταίο οχυρό της παγκοσμιοποίησης» αλλά, παράλληλα, έχει παρουσιάσει λιγότερη πρόοδο στο διάστημα των τελευταίων δεκαετιών σε σχέση με το παρελθόν, υπογραμμίζει ο κ. Γουέιν. Η αυτόβουλη μετανάστευση στο εξωτερικό παρουσίασε κάποια πρόοδο από το 1990 ώς το 2010, αλλά η εξέλιξη ήταν βραδεία κατά τη μεταπολεμική περίοδο και δεν προσέγγισε την κινητικότητα που υπήρχε στον απλούστερο και άνευ διαβατηρίων κόσμο έναν αιώνα πριν.

Οι χώρες που αφήνουν πίσω τους οι μετανάστες κερδίζουν από εμβάσματα συναλλάγματος. Τα εμβάσματα στις οικογένειες των εξωτερικών μεταναστών μπορεί να ενισχύσουν το ΑΕΠ μιας χώρας έως και 5%, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Fed στο Ντάλας. Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα που κερδίζει από την εισροή αλλοδαπών, με τον συνολικό αριθμό τους να είναι τριπλάσιος συγκριτικά με τη Ρωσία, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή