Γαλλικό «όχι» στις συστάσεις της Κομισιόν για λιτότητα

Γαλλικό «όχι» στις συστάσεις της Κομισιόν για λιτότητα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του διαρθρωτικού της ελλείμματος το 2016-2017, διότι κάτι τέτοιο θα έπληττε την ανάπτυξη, ανακοίνωσε χθες το Παρίσι. Η απόφαση της Γαλλίας αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των Βρυξελλών, οι οποίες έδωσαν τον Μάρτιο νέα παράταση δύο ετών στη γαλλική κυβέρνηση ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Ενισχύοντας την εντύπωση ότι ορισμένες φορές οι δημοσιονομικοί κανόνες ισχύουν μόνο για τα «μικρά» κράτη-μέλη, Γάλλοι αξιωματούχοι εξηγούσαν χθες ότι η απαίτηση της Κομισιόν, ουσιαστικά, και των εταίρων της Γαλλίας στην Ευρωζώνη για μείωση του ελλείμματος είναι υπερβολική. «Η εφαρμογή αυτών των (ευρωπαϊκών) συστάσεων θα έπληττε την ανάπτυξη και θα μας εμπόδιζε να μειώσουμε την ανεργία», δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Η στρατηγική μας έχει δομηθεί επί της αποφασιστικότητάς μας να επαναλειτουργήσει η οικονομία… ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση», προσέθεσε ο Γάλλος υπουργός. Επειτα από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων και εκατέρωθεν πιέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Παρισίων, στις αρχές του 2015 η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μειώσει το λεγόμενο διαρθρωτικό χρέος (δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου και εφάπαξ μέτρα) κατά 0,5% του ΑΕΠ τα έτη 2015, 2016 και 2017. Η Κομισιόν είχε υποστηρίξει ότι η Γαλλία θα πρέπει να μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα κατά 0,5% του ΑΕΠ το 2015, κατά 0,8% το 2016 και κατά 0,9% το 2017. Ο κ. Σαπέν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Γαλλία θα μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ στα τέλη του 2017.

Χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι αν εφαρμόσει κατά γράμμα τις συστάσεις της Κομισιόν και του Eurogroup, τότε θα «πνίξει» την πολυπόθητη ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας. Η επισήμανση του κ. Σαπέν πιθανότατα είναι ορθή, ωστόσο θα ήταν προτιμότερο να συμφωνηθεί από κοινού η χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Δημοσιονομικού Συμφώνου, αντί η Γαλλία να περιφρονεί τους δημοσιονομικούς κανόνες και το Eurogroup να εξαντλεί την αυστηρότητά του σε κράτη-μέλη που όντως μπορεί να πιέσει πολιτικά. «Θα συνεχιστεί η συζήτηση με την Κομισιόν», προέβλεψε χθες ο κ. Σαπέν. Θεωρητικά η Κομισιόν θα μπορούσε να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο ίσο με το 0,2% του ΑΕΠ στο Παρίσι (δηλαδή περίπου 4,4 δισ. ευρώ) για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Eurogroup, ωστόσο μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε πολιτική βόμβα μεγατόνων και πιθανότατα δεν θα συμβεί ποτέ με τη σιωπηρή ανοχή της γερμανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα η γαλλική κυβέρνηση άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας κατά 1% το 2015 και αναθεώρησε ελαφρώς επί τα χείρω στο 1,5% την πρόβλεψη για το 2016 και 2017, παρά την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη θα ενισχυθεί χάρη στην πτώση των τιμών της ενέργειας, την εξασθένηση του ευρώ και την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα πάρει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ (ποσό αμελητέο για το μέγεθος της γαλλικής οικονομίας), ώστε να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει η Ε.Ε. Περίπου 1,2 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν χάρη στο χαμηλότερο κόστος δανεισμού που αποτελεί συνέπεια της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και του πολύ χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Παρεμφερές ποσό θα εξοικονομηθεί μέσω της μείωσης εξόδων στη δημόσια διοίκηση και ένα δισ. ευρώ από περικοπές στις δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση και για το σύστημα υγείας. Για το 2016 η Γαλλία σκοπεύει να πάρει επιπλέον μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή