Επιβραδύνθηκε στο 7% η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας

Επιβραδύνθηκε στο 7% η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων έξι ετών σημείωσε η Κίνα το πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση, ενώ τα επιμέρους στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κινεζική στατιστική υπηρεσία σκιαγραφούν μια γενικότερη εικόνα επιδείνωσης στη δεύτερη οικονομία στον κόσμο. Σε αυτά συγκαταλέγονται λιανικές πωλήσεις, βιομηχανική παραγωγή και επενδύσεις σταθερού εισοδήματος.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως δεν απέδωσαν αρκετά τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο για να τονώσει την αγορά ακινήτων ούτε οι αλλεπάλληλες μειώσεις επιτοκίων και των υποχρεώσεων διατήρησης διαθεσίμων για τις κινεζικές τράπεζες. Οπως τονίζουν, τα μέτρα αυτά έχουν έως τώρα επιτύχει μόνο την άνοδο του χρηματιστηρίου της χώρας και να αναθερμάνουν τις προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα τόνωσης. «Περιμένουμε πως οι ιθύνοντες θα προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και σε νέα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης μέσα στις επόμενες εβδομάδες», σχολίασε ο Κιου Χονγκμπίν, αναλυτής της HSBC.

Στη συνολική εικόνα μιας επιβραδυνόμενης οικονομίας κατατείνουν οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, που σημείωσαν τη χαμηλότερη ανάπτυξη από το 2000, αλλά και η βιομηχανική παραγωγή που σημείωσε τη μικρότερη αύξηση από την αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Είναι ενδεικτική η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που για πολλούς αναλυτές αποτελεί το βαρόμετρο της οικονομικής δραστηριότητας, και η οποία φέρεται να υποχώρησε κατά 3,7% τον Μάρτιο καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την κρίση του 2008. Ακόμη πιο δυσοίωνη είναι η εικόνα της αγοράς ακινήτων, καθώς το πρώτο τρίμηνο οι επενδύσεις στον κλάδο αυξήθηκαν κατά 8,5% σε ετήσια βάση καταγράφοντας τον ασθενέστερο ρυθμό αύξησης από το 2009.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η ανάπτυξη σημειώνει τον χαμηλότερο ρυθμό της από το πρώτο τρίμηνο του 2009, όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση συμπίεσε την ανάπτυξη της Κίνας στο 6,6%. Ακολούθησε δέσμη εκτεταμένων μέτρων που βοήθησε τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο να ανασυρθεί από την επιβράδυνση, αλλά βασιζόταν στον δανεισμό. Αναπόφευκτα βύθισε, έτσι, τις περιφερειακές αρχές στα χρέη. Σύμφωνα, πάντως, με τον εκπρόσωπο της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας, «ο κίνδυνος μιας διπλής ύφεσης ή μιας ανώμαλης προσγείωσης της κινεζικής οικονομίας είναι πολύ μικρός». Ο ίδιος προεξοφλεί πως η Κίνα θα επιτύχει τον στόχο της για ανάπτυξη 7% το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή