Δυσφορία στο Παρίσι από τις δηλώσεις Σόιμπλε για μεταρρυθμίσεις

Δυσφορία στο Παρίσι από τις δηλώσεις Σόιμπλε για μεταρρυθμίσεις

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Γαλλία απεχθάνεται να την εξαναγκάζουν». Με το αυτονόητο αυτό σχόλιο εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, τη δυσφορία του για τις συμβουλές του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πως «η Γαλλία θα ήταν ικανοποιημένη εάν κάποιος ανάγκαζε το Κοινοβούλιό της να ψηφίσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Η επίμαχη δήλωση Σόιμπλε, που προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Γαλλία, έγινε στην Ουάσιγκτον σε συνέδριο στο Ινστιτούτου Brookings, και στο πλαίσιο ομιλίας του για τις «επιτυχημένες», όπως τις χαρακτήρισε, μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ισπανία υπό την επίβλεψη της τρόικας.

Στις συστάσεις του προς τη Γαλλία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τη δημοκρατία ως εμπόδιο στην εφαρμογή των γερμανικών παραινέσεων καθώς προσέθεσε πως «είναι δύσκολο κάτι τέτοιο γιατί υπάρχει δημοκρατία». Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επικαλέσθηκε μάλιστα συνομιλίες του με τους «Γάλλους φίλους του», αναφερόμενος στους Γάλλους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Μισέλ Σαπέν και Εμανουέλ Μακρόν, και υποστήριξε πως «έχουν πολλά να πουν για το πόσο δύσκολο είναι να πεισθούν η κοινή γνώμη και το Κοινοβούλιο της Γαλλίας για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας». Στην απάντησή του, που ήρθε με καθυστέρηση μιας ημέρας, ο κ. Σαπέν υπενθύμισε στον Γερμανό ομόλογό του ότι «η Ευρώπη απεχθάνεται τους τιμωρητικούς όρους, των κυρώσεων και των περιορισμών» καθώς και ότι τόσο η Γαλλία όσο και το Βερολίνο συμμερίζονται την αρχή ότι «εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογεί τις πολιτικές που εφαρμόζονται στις χώρες-μέλη και όχι στις ίδιες τις χώρες-μέλη να εκφράζουν τις απόψεις τους η μία για την άλλη».

Επιχειρώντας, πάντως, να υποβαθμίσει τόσο το συμβάν της παρέμβασης Σόιμπλε όσο και την ίδια την ενόχληση της Γαλλίας, ο Γάλλος υπουργός κατέληξε να αποδώσει χαριτολογώντας τα σχόλια του κ. Σόιμπλε «σε ένα είδος ενθάρρυνσης». Δεν ήταν, όμως, εξίσου ήπιες οι αντιδράσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα, πάντα, με τη Le Monde, ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, χαρακτήρισε «ανυπόφορη» και «απαράδεκτη» την επιθετικότητα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τη Γαλλία, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση του Αλέξις Κορμπιέρ, γραμματέα του Κόμματος της Αριστεράς. Παράλληλα, ο Ζαν Λικ Μελανσόν, που υπήρξε υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές του 2012, τόνισε πως ο κ. Σόιμπλε θα έπρεπε «να ζητήσει συγγνώμη από τον γαλλικό λαό» ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του, υπογράμμισε πως «καταδεικνύουν τη νέα αλαζονεία της Γερμανίας τώρα που κυριαρχεί στην Ευρώπη». Απέδωσε, μάλιστα, τη θρασύτητα του Γερμανού υπουργού «στα κλαψουρίσματα των Γάλλων υπουργών που πηγαίνουν και του κλαίγονται για τους ίδιους τους συμπατριώτες τους».

Η δριμύτερη αντίδραση προήλθε, πάντως, από τον Φλοριάν Φιλιπό, αντιπρόεδρο του Εθνικού Μετώπου, του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Σόιμπλε ότι με τις δηλώσεις του «προσβάλλει βαρύτατα την τιμή της πατρίδας μας» και εκφράζοντας τη θέση του Εθνικού Μετώπου πρότεινε στην κυβέρνηση Ολάντ να «καλέσει άμεσα τον πρέσβη της Γερμανίας στο Παρίσι και να απαιτήσει την επίσημη συγγνώμη της κ. Μέρκελ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή