ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κινεζική οικονομία κατεβάζει ταχύτητα

Η κινεζική οικονομία κατεβάζει ταχύτητα

Ανησυχητικά φαίνονται τα σημάδια για την οικονομία της Κίνας, η ανάπτυξη της οποίας επιβραδύνεται ραγδαία, αγγίζοντας τα επίπεδα στα οποία είχε συμπιεστεί εν τω μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων του ΔΝΤ που φέρουν την κινεζική οικονομία να επιβραδύνεται στο 6,8% φέτος και το 2016, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανάπτυξή της το πρώτο τρίμηνο του 2015: είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 6 ετών, μόλις 7,0%, δηλαδή ο μικρότερος ρυθμός που έχει καταγραφεί μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 όταν δεν υπερέβαινε το 6,6%.

Τη χαμηλή ανάπτυξη συνοδεύουν, άλλωστε, οι επενδύσεις που αυξάνονται με τον κατώτερο ρυθμό από το 2000, η βιομηχανική παραγωγή που σημείωσε τη μικρότερη αύξηση από το 2008 αλλά και η δυσοίωνη εικόνα της αγοράς ακινήτων με τις επενδύσεις στον κλάδο να έχουν αυξηθεί με τον ασθενέστερο ρυθμό από το 2009. Στην αρχή της εβδομάδας, άλλωστε, το Πεκίνο έδωσε στοιχεία που φέρουν τις εξαγωγές να έχουν μειωθεί τον Μάρτιο κατά 15% σε ετήσια βάση. Επισήμως, η στατιστική υπηρεσία σχεδόν αποκλείει κάθε κίνδυνο διπλής ύφεσης ή ανώμαλης προσγείωσης της κινεζικής οικονομίας και δηλώνει βέβαιη πως θα επιτευχθεί ο στόχος του Πεκίνου για ρυθμό ανάπτυξης 7,0% στο σύνολο του τρέχοντος έτους. Οι επιχειρήσεις του κλάδου της μεταποίησης φαίνεται, όμως, να αντιμετωπίζουν δυσπραγία και περικόπτουν θέσεις εργασίας. Σχετικό ρεπορτάζ του Ρόιτερς αναφέρεται σε εταιρεία του κλάδου που μόλις πριν από οκτώ χρόνια απασχολούσε 2.000 υπαλλήλους και σήμερα έχει περιορίσει το προσωπικό της μόλις σε 200 άτομα.

Οι πιέσεις που υφίστανται εταιρείες του μεταποιητικού τομέα σχετίζονται με το αυξανόμενο κόστος εργασίας, την άνοδο των τιμών των ακινήτων, τις κυβερνητικές πολιτικές που δεν ευνοούν πλέον τον κλάδο αλλά και τον αισθητά μικρότερο όγκο των παραγγελιών. Αναγκάζονται, έτσι, να μειώσουν την παραγωγή τους και το προσωπικό τους για να επιβιώσουν. Οπως επισημαίνει το Ρόιτερς, η συρρίκνωση των κινεζικών βιομηχανιών σκιαγραφεί τον βαθμό στον οποίο έχουν χαθεί τα πλεονεκτήματα που είχαν στο παρελθόν. Στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 οι παράκτιες περιοχές της Κίνας ανταγωνίζονταν να προσφέρουν στους επενδυτές φθηνή γη. Σήμερα προσφέρεται ελάχιστη γη και σε υψηλές τιμές. Εχει, άλλωστε, αλλάξει η αγορά εργασίας και η νομοθεσία για το περιβάλλον, ενώ ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της Κίνας άρχισε να συρρικνώνεται το 2012 και πέρυσι διπλασιάσθηκαν οι απεργίες σε σύγκριση με το 2013.