Τη μεταφορά της έδρας της εκτός Βρετανίας εξετάζει η τράπεζα HSBC

Τη μεταφορά της έδρας της εκτός Βρετανίας εξετάζει η τράπεζα HSBC

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απομάκρυνση των κεντρικών της γραφείων από τη Βρετανία φαίνεται να εξετάζει η HSBC μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές στη χώρα. Μία τέτοια ανακοίνωση επιφέρει πλήγμα σε μια χώρα η οποία προσπαθεί να εξισορροπήσει το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο με τη σημασία του χρηματοπιστωτικού κλάδου για την οικονομία της. Επιπλέον, η συγκυρία στην οποία συμβαίνει θέτει προβλήματα τόσο για το κόμμα των Συντηρητικών, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία, αλλά και για τους Εργατικούς, οι οποίοι τη διεκδικούν εκ νέου. Βέβαια, υπάρχουν και οι ευνοημένοι, τουλάχιστoν δυνητικά. Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή των τραπεζών στο Χονγκ Κονγκ, όπου η HSBC είναι η μεγαλύτερη τράπεζα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προοπτική αποχώρησης από τη Βρετανία, όπως αναφέρουν οι Financial Times. «Είμαστε θετικοί στο να επανεξετάσει η HSBC την προοπτική επαναφοράς των κεντρικών της γραφείων στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσαν τα στελέχη της σε σχετική ανακοίνωση.

Στρατηγική

Κατά τον Ντάγκλας Φλιντ, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του χρηματοπιστωτικού ομίλου, ο οποίος ανακοίνωσε τα περί εξεταζόμενων αλλαγών στη γενική συνέλευση των μετόχων, τόνισε ότι η όλη πρωτοβουλία εντάσσεται σε ευρύτερη αναθεώρηση στρατηγικής στην HSBC. «Η τράπεζα θα πρέπει να ορίσει τον καλύτερο τρόπο να στηρίξει τις αγορές και τους καταναλωτές, που έχουν ζωτική σημασία για την επιτυχία της στο μέλλον, καθώς και να συνεκτιμήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος δε στην προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Φλιντ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αυτή είναι και η σοβαρότερη οικονομική αβεβαιότητα για την HSBC. Υπενθυμίζεται πως ανά τριετία η βρετανική τράπεζα διεξήγε αναθεωρήσεις στρατηγικής, αλλά το 2013 είχε αναφέρει ότι θα τις αναστείλει επ’ αόριστον.

Η HSBC διατηρεί τα κεντρικά της γραφεία στη Βρετανία, αλλά, παράλληλα, έχει κι ένα ισχυρό παράρτημα στο Χονγκ Κονγκ. Η ιστορία έχει ως εξής: η HSBC ιδρύθηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν από 150 χρόνια για να διευκολύνει το εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, ενώ την τελευταία τριετία είχε από τις εκεί δραστηριότητές της κέρδη 24 δισ. δολαρίων έναντι ζημιών 4 δισ. δολαρίων στη Βρετανία. Το 1993, δηλαδή τέσσερα χρόνια πριν από την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα από τη Βρετανία, η τράπεζα αποφάσισε να μεταφέρει τα κεντρικά της από το Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία. Το 2006 είχε επαναφέρει το θέμα της μεταφοράς των κεντρικών της εκτός Βρετανίας λόγω φορολογικού καθεστώτος, όμως στην παρούσα φάση ο πρόεδρός της δεν διευκρίνισε το ποια θα είναι η επιλογή του για τον νέο προορισμό της HSBC.

Είναι αλήθεια, πάντως, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το Reuters, ότι οι μέτοχοι του τραπεζικού ομίλου έχουν απευθύνει έκκληση στη διοίκηση να επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ μετά τη μεγάλη αύξηση της φορολογίας στις τράπεζες από τη βρετανική κυβέρνηση, καθώς και τους αυστηρότερους κανονισμούς, που εφαρμόζονται στις τράπεζες με έδρα το Λονδίνο. Επιπλέον, πέραν των μετόχων, και τα στελέχη της HSBC, καθώς και της ανταγωνιστικής τράπεζας Standard Chartered, επιθυμούν απομάκρυνση από το Λονδίνο. Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία, ο εκπρόσωπος επί οικονομικών θεμάτων των Εργατικών, Εντ Μπολς, δήλωσε ότι «η περίπτωση της ΗSBC είναι απλώς η τελευταία από μια σειρά εταιρείες, που έχουν με τον τρόπο τους προειδοποιήσει για τους κινδύνους να επανεκλεγούν οι Συντηρητικοί στη Βρετανία και αν την εκτοπίσουν από την Ε.Ε.».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή