Υποχώρηση δολαρίου λόγω αβεβαιότητας για τη δυναμική της οικονομίας

Υποχώρηση δολαρίου λόγω αβεβαιότητας για τη δυναμική της οικονομίας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό ήταν το κλίμα στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια την εβδομάδα που διανύσαμε, ευνοημένα από την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει, για δεύτερη φορά, τους τελευταίους δύο μήνες το ποσοστό των καταθέσεων που απαιτείται να έχουν οι τράπεζες ως αποθεματικό, με απώτερο στόχο να διασφαλιστεί περισσότερη ρευστότητα για δανεισμό και να ενισχυθεί το σύνολο της εγχώριας οικονομίας. Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει θετικά την πραγματική οικονομία, και οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενη διακοπή του πριν από το φθινόπωρο του 2016 που έχει προγραμματιστεί είναι πρόωρη, συνεχίζουν επίσης να ευνοούν τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Παράλληλα, ορισμένα από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες (π.χ. πωλήσεις νέων κατοικιών τον Μάρτιο), έχουν εντείνει την αβεβαιότητα για το εάν η οικονομία θα μπορέσει να ανακάμψει δυναμικά μετά τη σχετική συγκράτηση του ρυθμού ανάπτυξης τους πρώτους μήνες του έτους λόγω των ιδιαίτερα ψυχρών καιρικών συνθηκών, την εξασθενημένη παγκόσμια ζήτηση αλλά και την απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια της Δυτικής Ακτής.

Παράλληλα, ενισχύθηκε η άποψη ότι η Fed ενδεχομένως καθυστερήσει περισσότερο από όσο αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, επηρεάζοντας αρνητικά την πορεία του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος. Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία ευρώ/δολ. ανέκαμψε την Παρασκευή πάνω από τα 1,0800 για πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες, αγνοώντας τα στοιχεία της Ευρωζώνης που έδειξαν απρόσμενη υποχώρηση τον Απρίλιο του δείκτη υπευθύνων προμηθειών για τον μεταποιητικό τομέα καθώς και τον τομέα υπηρεσιών. Στις αγορές συναλλάγματος, η στερλίνα ήταν ένα από τα νομίσματα με τα μεγαλύτερα συγκριτικά κέρδη την εβδομάδα που διανύσαμε, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας BoE που έδειξαν ότι, αν και προβλέπεται διατήρηση του πληθωρισμού στα τωρινά χαμηλά επίπεδα τους αμέσως επόμενους μήνες, αναμένεται ενίσχυσή τους προς το τέλος του έτους. Στον αντίποδα, απώλειες κατέγραψε το ελβετικό νόμισμα μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να περιορίσει τον αριθμό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εξαιρούνται από τα αρνητικά επιτόκια για τις καταθέσεις που διατηρούν σε αυτή, ανακοίνωση που ενίσχυσε τις εκτιμήσεις για πιθανή νέα μείωση στα επιτόκια καταθέσεων που σήμερα βρίσκονται στο -0,75% αλλά και στα βασικά επιτόκια δανεισμού.

*Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή