Πολύ ακριβό το Brexit από την Ε.Ε.

Πολύ ακριβό το Brexit από την Ε.Ε.

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να κοστίσει στη χώρα μέχρι και 313 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 στη χειρότερη περίπτωση, σύμφωνα με μελέτη των γερμανικών ινστιτούτων Bertelsmann Stiftung και Ifo. Κόστος θα επωμιστούν και οι χώρες της Ε.Ε. Πρωτίστως η Ιρλανδία, ενώ σημαντικό πλήγμα θα δεχτεί η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία και το City του Λονδίνου.

Οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου είναι πιθανώς οι πλέον αμφίρροπες των τελευταίων δεκαετιών και η πρόβλεψη του αποτελέσματος εξαιρετικά δύσκολη. Το κόμμα των Συντηρητικών προηγείται ελάχιστα στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης από τους Τόρις, δεδομένου ότι έχει κατακερματιστεί το εκλογικό σώμα. Αν όμως καταφέρει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ο λόγος είναι ότι ο κ. Κάμερον στην προσπάθειά του να κατευνάσει την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Τόρις (αλλά και να αντιμετωπίσει το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ) υποσχέθηκε να διοργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε. Το 2017, φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθεί να είναι πρωθυπουργός.

Τα δύο αξιοσέβαστα γερμανικά ινστιτούτα θεωρούν ότι στην περίπτωση Brexit (νεολογισμός που σχηματίζεται από τις λέξεις Britain και exit) το κόστος για τη βρετανική οικονομία θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και το 14% του πραγματικού ΑΕΠ μέχρι το 2030 ή τα 313 δισ. ευρώ (με βάση το ΑΕΠ του 2014). Σε αυτό το πραγματικά «άσχημο» σενάριο προβλέπεται ότι η Βρετανία χάνει κάθε προνομιακή πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Πέρα από την αρνητική επίπτωση που θα έχει στη βρετανική οικονομία η μείωση των εμπορικών συναλλαγών και η επιβολή δασμών, περιλαμβάνεται και το υψηλότατο έμμεσο κόστος που θα έχει στη βρετανική οικονομία η απομόνωσή της μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε. Η διακοπή των εμπορικών σχέσεων και ο περιορισμός του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών θα πλήξει την ανάπτυξη της βρετανικής παραγωγικότητας εξαιτίας της μείωσης του ανταγωνισμού, της φυγής των μεταναστών από χώρες της Ε.Ε. και της φυγής επενδύσεων εξαιτίας των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότερο από το 50% των βρετανικών εξαγωγών έχει προορισμό χώρες της Ε.Ε. ενώ περισσότερο από το 50% των προϊόντων που εισάγει η Βρετανία επίσης προέρχεται από την Ε.Ε. Είναι αλήθεια ότι το σενάριο της απομόνωσης της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι ακραίο. Παρ’ όλα αυτά τα δύο γερμανικά ινστιτούτα υπολογίζουν ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά σχεδόν 3% μέχρι το 2030, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το έμμεσο κόστος. Στην περίπτωση του «καλού» σεναρίου, στο πλαίσιο του οποίου η Βρετανία συνάπτει γρήγορα εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες της Ε.Ε. και άλλες μεγάλες οικονομίες, οι απώλειες της χώρας υπολογίζονται στο 0,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2013. Η βρετανική βιομηχανία χημικών θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημία, αφού προβλέπεται ότι θα απολέσει το 11% της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της. Στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία η απώλεια της προστιθέμενης αξίας υπολογίζεται στο 5% περίπου.

Ζημία από ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας θα έχουν και οι χώρες της Ε.Ε., πρωτίστως η Ιρλανδία και γενικότερα χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Σύμφωνα με το «κακό» σενάριο η Ιρλανδία θα μπορούσε να χάσει μέχρι και το 2,66% του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της, ενώ στην περίπτωση του Λουξεμβούργου με τον υπερμεγέθη χρηματοπιστωτικό τομέα η ζημία θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 0,80% του ΑΕΠ του. Η Γερμανία θα έχανε υπό αυτό το σενάριο το 0,33% του ΑΕΠ της και αν ληφθούν υπόψη όλες οι αρνητικές συνέπειες τότε η ζημία θα μπορούσε να φτάσει το 2% του γερμανικού ΑΕΠ. Η Ε.Ε. των 27 πλέον κρατών-μελών θα έχανε μέχρι το 0,36% του ΑΕΠ της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή