530 καταστήματα έως το 2017 για Walmart στην Κίνα

530 καταστήματα έως το 2017 για Walmart στην Κίνα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 100 νέα καταστήματα θα ανοίξει η Walmart στην Κίνα έως το 2017, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό τους σε 530. «Σκοπός μας είναι να εξελιχθούμε σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής οικονομίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής αλυσίδας λιανικού εμπορίου, Νταγκ Μακ Μίλον. Υστερα από μια περίοδο ταχείας επέκτασης από το 1996 έως το 2010, η Walmart προχωρεί έκτοτε με πιο προσεκτικά βήματα στην ανάπτυξη μονάδων, χαράσσοντας μια συντηρητική στρατηγική που θεωρείται από τους αναλυτές άστοχη.

Τα νέα καταστήματα θα ανοίξουν στη Σαγκάη, τη Σενζέν και τη Γουχάν, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 30.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Παράλληλα, θα επενδύσει 60 εκατ. δολάρια για την ανανέωση πάνω από 50 καταστημάτων μέχρι τα τέλη του έτους. Προς το παρόν, η Walmart έχει αναπτύξει δίκτυο 411 καταστημάτων στην Κίνα, όπως αναφέρεται στην έκθεση των ετήσιων αποτελεσμάτων της. Τα πρώτα δύο καταστήματα εγκαινιάστηκαν το 1996 και μέχρι το 2010 είχε ανοίξει 279. Εκτοτε επιβράδυνε τη δημιουργία νέων καταστημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι προσδοκίες της διοίκησης δεν υλοποιήθηκαν στον βαθμό που αναμενόταν, όπως παρατηρούν αναλυτές της αγοράς. Οι καθαρές πωλήσεις της Walmart υποχώρησαν στην Κίνα κατά 0,7% το τρίμηνο που έληξε τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις της Walmart μειώθηκαν κατά 2,3%. Ωστόσο, ο κ. Μακ Μίλον τόνισε ότι η κινεζική αγορά παίζει κεντρικό ρόλο στον όμιλο, αλλά μεταλλάσσεται ραγδαία και έτσι δυσχεραίνει την ανάπτυξη του ομίλου. Πλήγμα δέχτηκε, επίσης, η Walmart από την επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα. Δημοσίευμα της Wall Street Journal επισημαίνει, πάντως, πως 530 καταστήματα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι μικρός αριθμός συγκριτικά με τα 5.187 καταστήματα που λειτουργούν στις ΗΠΑ. «Οταν η Walmart έκανε πρώτη φορά την είσοδό της στην Κίνα, αποσκοπούσε να αναπτύξει ένα δίκτυο καταστημάτων ανάλογο με αυτό των ΗΠΑ», αναφέρει η Wall Street Journal. Αναλυτές της αγοράς παρατηρούν ότι η Walmart στηρίζει αρκετά τις προσδοκίες για ενίσχυση της κερδοφορίας στις διεθνείς δραστηριότητές της ύστερα από πολύ μικρή άνοδο των πωλήσεων (0,5%) στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του περυσινού έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή