Τα τρία μέτωπα της Κύπρου με την τρόικα

Τα τρία μέτωπα της Κύπρου με την τρόικα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κύπρο επέστρεψε από τις αρχές της εβδομάδας η τρόικα μετά διάστημα εννέα μηνών. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς βρίσκονται το τραπεζικό σύστημα, οι αποκρατικοποιήσεις και η ενέργεια. Εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν χθες με τις διευθύνσεις των εμπορικών τραπεζών στην κεντρική τράπεζα, ενώ άλλη ομάδα είχε συναντήσεις για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων με αντιπροσώπους της Cyta, της Αρχής Ηλεκτρισμού και με τον έφορο αποκρατικοποιήσεων.

Η αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου είχε ανασταλεί επί εννέα μήνες, γιατί καθυστερούσε η ψήφιση του νόμου περί εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων. Αυτό ήταν προαπαιτούμενο για τους διεθνείς πιστωτές. Αφότου η νομοθεσία ψηφίστηκε στις 18 Απριλίου, άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή της τρόικας. Στις επαφές των εκπροσώπων της με τη Λευκωσία εξετάζονται θέματα όπως η αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και ζητήματα εποπτείας του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Επίσης, αξιολογείται η έως σήμερα επιτευχθείσα δημοσιονομική προσαρμογή και η πορεία του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο η χώρα είχε λάβει ήδη δόση 350 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προτού η Βουλή αναστείλει την προώθηση της νομοθεσίας περί πλειστηριασμών. Ακόμα, για τη νησιωτική χώρα εκκρεμεί η δόση 87 εκατ. ευρώ από το ΔΝΤ. Με την ψήφιση της νομοθεσίας για εκποιήσεις και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, έχει δημιουργηθεί θετικό κλίμα γύρω από την Κύπρο. Αυτό θέλησε να εκμεταλλευθεί η Λευκωσία και διεξήγαγε δημοπρασία ομολόγων την Τρίτη. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία και στο πλαίσιο αυτό διατέθηκαν κρατικά ομόλογα διάρκειας επτά ετών ως μία ακόμη ένδειξη ότι η χώρα βαδίζει στην οδό εξόδου από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (Μνημόνιο). Διατέθηκαν τίτλοι 1 δισ. ευρώ, ενώ η ζήτηση από τους επενδυτές υπερκάλυψε την προσφορά και ανήλθε στα 1,9 δισ. ευρώ. Στην εν λόγω δημοπρασία, την πρώτη του 2015 για την Κύπρο, η απόδοση των ομολόγων διαμορφώθηκε στο 4%, σε χαμηλότερα επίπεδα των προσδοκώμενων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή