Αποδόσεις

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Εχοντας καταγράψει τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2009, η τιμή του αμερικανικού αργού κυμαινόταν χθες στα περίπου 59,50 δολ. το βαρέλι. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου 25% αποδίδεται στη συρρίκνωση των αμερικανικών αποθεμάτων και στον περιορισμό της παραγωγής στις ΗΠΑ, στοιχεία που συνδυασμένα οδήγησαν πολλούς επενδυτές να πιστέψουν ότι μπορεί να υπάρξει μείωση της προσφοράς. Η τιμή του πετρελαίου έχει ανακάμψει από το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών οπότε είχε υποχωρήσει την Μάρτιο εξαιτίας της μείωσης των ενεργών πετρελαιοπηγών στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. Βεβαίως, η άνοδος των τιμών μπορεί να μη διαρκέσει πολύ, αφού τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 85 ετών.

Στα χαμηλά διμήνου ο χρυσός

Tη μεγαλύτερη πτώση, σχεδόν, του τελευταίου διμήνου στα 1.184,37 δολάρια η ουγγιά παρουσίασε η τιμή του χρυσού αυτήν τη εβδομάδα, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν υποχώρηση των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ μια εβδομάδα πριν στο χαμηλότερο της τελευταίας 15ετίας. Ενισχύεται έτσι η προοπτική για αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed και άρα του κόστους δανεισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου λόγω των θετικών συνθηκών στην απασχόληση. Τα υψηλότερα επιτόκια ωθούν τους επενδυτές σε τοποθετήσεις με υψηλότερες αποδόσεις από τον χρυσό, όπως οι μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα. Συν τοις άλλοις, η επένδυση σε χρυσό δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική σήμερα σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού, διότι συνήθως υπηρετεί ως καταφύγιο σε μια άνοδο των τιμών. Αυτήν την εβδομάδα, μάλιστα, η υποχώρηση της τιμής του χρυσού κατά 1,7% ανέτρεψε όλη την άνοδο που έχει καταγραφεί από τις αρχές του έτους από τα 1.307,62 δολάρια η ουγγιά στα τέλη Δεκεμβρίου. Η Fed ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα ενισχυθεί σε «μετριοπαθείς ρυθμούς», υποβαθμίζοντας εκτιμήσεις πως θα υπάρξει καθυστέρηση σε μια αύξηση των επιτοκίων που κυμαίνονται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2008.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

H αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας στις συζητήσεις με το Brussels Group επέδρασε θετικά στην εγχώρια αγορά ομολόγων, αφού παρατηρήθηκε μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα και αύξηση στις τιμές τους. Οι αγοραστές στα ελληνικά ομόλογα επανέκαμψαν δυναμικά. Η ελληνική 10ετία λήξης 2025 βρίσκεται μεταξύ 58,5 με 59,5 λεπτά του ευρώ με απόδοση αγοράς 10,39% και απόδοση πώλησης 10,16%. Η ελληνική 10ετία σημείωσε υψηλά ετών με απόδοση 13,41% στις 21 Απριλίου του 2015. Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο και τέλη Αυγούστου του 2014. Το spread, η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων, διαμορφώνεται στις 980 μονάδες βάσης από 1.083 μονάδες βάσης το απόγευμα της Τετάρτης. Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 διαπραγματεύθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στα 74 λεπτά του ευρώ με απόδοση στο 13,70%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή