Μείωση επιτοκίων στη Ρωσία

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μείωση των επιτοκίων της προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, στο 12,5%. Η απόφαση αυτή κατέστη δυνατή μετά την ανάκαμψη του ρουβλίου έναντι του δολαρίου και καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δείκτης πληθωρισμού στη χώρα έχει ανέλθει. Από πλευράς των αναλυτών, πάντως, αυτοί ανέμεναν μια μείωση της τάξεως της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση φανερώνει και τις ανησυχίες των Αρχών για μια ραγδαία ανατίμηση του ρουβλίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες εκδηλώνεται ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον για το ρούβλι, περιορίζοντας την ανάγκη τα υψηλά επιτόκια να το θωρακίζουν. Τον Δεκέμβριο του 2014 τα επιτόκια στη Ρωσία αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ του 17%, μετά μια δραστική εξασθένηση του νομίσματος. Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ρωσίας και με τη χθεσινή της απόφαση έχει μειώσει τρεις φορές τα επιτόκια από τις αρχές του χρόνου. Μετά την ανακοίνωση, το ρούβλι στην αγορά συναλλάγματος τελούσε σε διαπραγμάτευση 1% χαμηλότερα σε σύγκριση με το δολάριο, στα 51,55 ρούβλια, και 1,6% σε σύγκριση με το ευρώ, στα 57,67 ρούβλια. Τον Απρίλιο ο δείκτης του πληθωρισμού στη Ρωσία είχε εκτιναχθεί κατά μέσο όρο σε ρεκόρ 13 ετών στο 16,9%, ενώ στις 27 Απριλίου καταγράφηκε στο 16,5%. Σε ετήσια βάση, φέτος αναμένεται να εξασθενήσει κάτω του 8% και να υποχωρήσει σταδιακά έως το 4% το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή