ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ελβετοί ψωνίζουν στο εξωτερικό

oi-elvetoi-psonizoyn-sto-exoteriko-2080966

Δεκατέσσερις εβδομάδες μετά την αποσύνδεση του ελβετικού φράγκου από το ευρώ και τη συνεπακόλουθη ανατίμησή του, οι Ελβετοί καταναλωτές εξακολουθούν να επωφελούνται από την υπέρ τους διαφορά ισοτιμίας, που στη συνέχεια ενισχύθηκε περαιτέρω χάρη στην υποχώρηση του ευρώ. Εξακολουθούν, έτσι, να διασχίζουν τα σύνορα της Ελβετίας με τις γειτονικές χώρες και να ψωνίζουν στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ιταλία, όπου οι τιμές είναι γι’ αυτούς συγκριτικά χαμηλές. Η στάση τους, όμως, αποβαίνει εις βάρος της κατανάλωσης στη χώρα, ενώ η ανατίμηση του φράγκου καθιστά φθηνότερες τις εισαγωγές και λιγότερο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές.

Τα τελευταία στοιχεία φέρουν τις λιανικές πωλήσεις στην Ελβετία να παρουσιάζουν τον Φεβρουάριο τη μεγαλύτερη κάμψη των τελευταίων 10 και πλέον χρόνων, ενώ ο ρυθμός αύξησης του ελβετικού ΑΕΠ αναμένεται να είναι το ήμισυ εκείνου που ήταν το 2014. Στοιχεία του τελωνείου στην παραμεθόρια πόλη Λέραχ, στα σύνορα με τη Γερμανία, καταδεικνύουν αύξηση κατά 27% των εισαγόμενων προϊόντων. Εξίσου σημαντική είναι η αύξηση των online παραγγελιών, με τα ελβετικά ταχυδρομεία να αναφέρουν αύξηση 10% των πακέτων που έρχονται από το εξωτερικό. Η εταιρεία των ταχυδρομείων εξετάζει μάλιστα την προοπτική να προσλάβει προσωπικό για να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση.

Στην προσπάθειά τους να αποθαρρύνουν τις αγορές στο εξωτερικό, οι τοπικές επιχειρήσεις αρχίζουν να αλλάζουν πολιτική τιμολόγησης. Στο μεταξύ, στο κέντρο της Ζυρίχης βλέπει κανείς παντού ανακοινώσεις ανταλλακτηρίων συναλλάγματος που προσφέρουν καλύτερη ισοτιμία ελβετικού φράγκου προς ευρώ. Οι ευνοημένοι είναι οι λάτρεις των ταξιδιών που έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την ενίσχυση του φράγκου ταξιδεύοντας συχνότερα. Σε σχετική έρευνα του Bloomberg, υπήρξαν Ελβετοί που αποφασίζουν πλέον εύκολα μια ξαφνική εκδρομή σε φίλους στη Γερμανία.