Ο μεγάλος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ γκρέμισε την οικονομία του Νεπάλ

Ο μεγάλος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ γκρέμισε την οικονομία του Νεπάλ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πρωτεύουσα Κατμαντού μέσα στα ερείπια, τις υποδομές μεταφορών διαλυμένες και το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας να έχει δεχθεί ενδεχομένως ανάλογο πλήγμα, το οικονομικό κόστος του ολέθριου σεισμού στο φτωχό Νεπάλ δεν αποκλείεται να υπερβεί τα 20 δισ. δολάρια, στα οποία ανέρχεται το ΑΕΠ του. Αυτή είναι η εκτίμηση της Αμερικανικής Γεωλογικής Ερευνας, ενώ οικονομολόγοι της συμβουλευτικής IHS με ειδίκευση σε θέματα Ασίας – Ειρηνικού εκτιμούν πως το κόστος ανοικοδόμησης της χώρας θα φτάσει τουλάχιστον τα πέντε δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία. Το πλήγμα για την οικονομία του Νεπάλ δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί και πιθανώς θα προστεθεί στις καταστροφές η δραματική μείωση του τουρισμού.

Παράλληλα, ο τουρισμός στη χώρα, που αντιπροσωπεύει περίπου το 8% της οικονομίας της και απασχολεί περισσότερο από ένα εκατ. άτομα ― δηλαδή κάπου το 7% του εργατικού της δυναμικού, θα δεχθεί πλήγμα. Ηδη καταγράφονται μαζικές ακυρώσεις πακέτων διακοπών. Το 2013 σχεδόν 800.000 τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα, οι περισσότεροι προερχόμενοι από την Ινδία και την Κίνα. Σύμφωνα με το CNN, οι τουρίστες που ενδιαφέρονται να ανεβούν στο Εβερεστ συχνά πληρώνουν έως και 100.000 δολάρια. Εξάλλου, σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal εκτιμά πως ο καταστρεπτικός σεισμός ενδέχεται να έχει πλήξει εγκαταστάσεις υδροηλεκτρικής ενέργειας στα Ιμαλάια, που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να ανασταλούν κρίσιμες για τη χώρα ξένες επενδύσεις όπως τα σχέδια για ένα υδροηλεκτρικό φράγμα αξίας 1,6 δισ. δολαρίων στα Ιμαλάια, στο οποίο έχουν επενδυθεί κινεζικά κεφάλαια.

Στο μεταξύ, οι δυνατότητες του Νεπάλ είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της φτωχής ασιατικής χώρας ήταν μόλις 694 δολάρια το 2013, που σημαίνει ότι είναι φτωχότερο από το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο. Η οικονομία του, που σημείωσε ανάπτυξη περίπου 4% πέρυσι, σαφώς χαμηλότερη από το 7% της γειτονικής Ινδίας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους απόδημους, των οποίων τα εμβάσματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 της οικονομίας. Η ανεργία στη χώρα φθάνει στο 40%, με την πλειονότητα του οικονομικά ενεργού πληθυσμού να απασχολείται στη γεωργία. Η ρουπία του Νεπάλ, που είναι συνδεδεμένη με την ινδική ρουπία, υφίστατο πιέσεις και πριν από τον σεισμό.

Σημαντικό ρόλο μπορεί, ωστόσο, να διαδραματίσει η ξένη βοήθεια, δεδομένου ότι η χώρα είναι πολύ μικρή. Ηδη η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεσμεύθηκε ότι θα διαθέσει 200 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση αποκατάστασης της χώρας. Παράλληλα, οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν διά στόματος υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ότι θα διαθέσουν 10 εκατ. δολάρια ως βοήθεια για τους σεισμοπαθείς του Νεπάλ. Αναμένεται, άλλωστε, να ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατ. δολάρια οι προσφορές στα Ηνωμένα Εθνη για τη χρηματοδότηση της βοήθειας στη χώρα. Το ερώτημα είναι, όμως, κατά πόσον η κυβέρνηση του Νεπάλ είναι σε θέση να εποπτεύσει την περίπλοκη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, συχνά η περίοδος της ανοικοδόμησης ύστερα από μεγάλες φυσικές καταστροφές χαρακτηρίζεται από υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη καθώς οι καινούργιες υποδομές είναι καλύτερες.

Δεν είναι, όμως, πάντα δεδομένο, καθώς το αποτέλεσμα των δωρεών για την ανοικοδόμηση πληγεισών περιοχών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική επιτήρηση της ανοικοδόμησης. Οικτρό παράδειγμα είναι η Αϊτή, μια εξίσου μικρή οικονομία όπως και το Νεπάλ, που πέντε χρόνια μετά τον καταστρεπτικό σεισμό δεν έχει ακόμη ανορθωθεί, παρά τα 3,5 δισ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν για την ανοικοδόμησή της. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις βίαιες πολιτικές συγκρούσεις και τις αρρώστιες που μαστίζουν τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή