Ο Ντράγκι έκανε πλουσιότερους τους Νορβηγούς

Ο Ντράγκι έκανε πλουσιότερους τους Νορβηγούς

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακές αποδόσεις παρουσίασε το πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας χάρις στα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην Ευρωζώνη, τα οποία έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές. Σήμερα, τα περιουσιακά στοιχεία του πετρελαϊκού ταμείου είναι διπλάσια του ΑΕΠ της χώρας, παρά την υποχώρηση των εσόδων από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, δήλωσε ο επικεφαλής του, Ιγκνεβ Σκλάινγσταβ. «Εχει επεκταθεί το μέγεθος του ταμείου και οι αποδόσεις έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, υπερβαίνοντας τις δημόσιες δαπάνες της χώρας», δήλωσε ο κ. Σκλάινγσταβ σε συνέντευξη που έδωσε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Tις καλύτερες αποδόσεις στην Ιστορία του παρουσίασε το πετρελαϊκό ταμείο, με περιουσιακά στοιχεία 824 δισ. ευρώ. Οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν στα 401 δισ. κορώνες Νορβηγίας ή 48 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το προηγούμενο ρεκόρ αποδόσεων είχε σημειωθεί το 2009, φθάνοντας τις 325 δισ. κορώνες Νορβηγίας. Αρκετά χαμηλότερα ήταν τα κεφάλαια που κατέθεσε η κυβέρνηση στο πετρελαϊκό ταμείο την ίδια περίοδο, καθώς περιορίστηκαν στα 5 δισ. κορώνες Νορβηγίας. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσό από το 1999 και οφείλεται στη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Aξίζει να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις άνω του 40% των επενδύσεων στα χρηματιστήρια διαμορφώθηκαν στο 8,5%. «Βασικό ρόλο στην ενίσχυση των εσόδων διαδραμάτισε η άνοδος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων», επιβεβαίωσε ο κ. Σκλάινγσταβ. Αρκετά χαμηλότερες στο 1,6% ήταν οι αποδόσεις των επενδύσεων σε ομόλογα, σε μια συγκυρία που το κόστος δανεισμού χωρών όπως η Γερμανία και η Ελβετία έχουν υποχωρήσει ακόμη και σε αρνητικό πρόσημο. Γι’ αυτό τον λόγο η διοίκηση του ταμείου σχεδιάζει να περιορίσει την έκθεσή του σε ομόλογα της Ευρωζώνης και να αυξήσει τις επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων από το 2,5% στο 5% εντός διετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή