Fed: Aνοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων τους επόμενους μήνες

Fed: Aνοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων τους επόμενους μήνες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η αρμόδια επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) αποφάσισε στη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της. Στην επίσημη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ τους πρώτους μήνες του έτους -0,2% ετησίως έναντι 2,4% το προηγούμενο τρίμηνο- οφείλεται εν μέρει σε προσωρινούς παράγοντες (π.χ. ενίσχυση του δολαρίου, πολύμηνη απεργία στα λιμάνια της Δυτικής Οχθης). Χαρακτηριστικά, ο ρυθμός αύξησης των νέων θέσεων εργασίας υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο του έτους, η καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε, οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αποδυναμώθηκαν και η ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας παρέμεινε ήπια. Εντούτοις, η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι συνεχίζει να αναμένει πως η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει με ήπιο ρυθμό τα επόμενα τρίμηνα και επανέλαβε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας και παράλληλα υπάρξει εύλογη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον στόχο 2% μεσοπρόθεσμα.

Το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, παρά τα ασθενή στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, επηρέασε αρνητικά το δολάριο. Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ανήλθε πάνω από τα 1,1200 δολάρια στο τέλος της εβδομάδας για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου ύστερα από πτώση σε επίπεδα κοντά στα 1,0500 πριν από λίγες ημέρες. Τα στοιχεία που έδειξαν ότι η Ευρωζώνη κατέγραψε μηδενικό πληθωρισμό τον Απρίλιο ύστερα από τέσσερις μήνες συνεχούς πτώσης του γενικού επιπέδου των τιμών κυρίως λόγω των σχετικά υψηλότερων τιμών πετρελαίου, επίσης ευνόησαν το ευρώ. Τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες την εβδομάδα που διανύσαμε επηρεασμένα αρνητικά από τα ασθενή στοιχεία των ΗΠΑ καθώς και την αμφιβολία των επενδυτών σχετικά με τη δυναμική της εν λόγω οικονομίας να ανακάμψει τα επόμενα τρίμηνα.

Οι αγορές ομολόγων ευνοήθηκαν αρχικά από τα αμερικανικά στοιχεία, αλλά στη συνέχεια η προσοχή των επενδυτών επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι η Fed αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής. Η όχι ιδιαίτερα επιτυχής δημοπρασία γερμανικών ομολόγων 5ετούς διάρκειας επηρέασε επίσης αρνητικά, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου να ανέρχεται σε υψηλό δύο μηνών 0,360% αν και όχι πολύ μακριά από το νέο ιστορικό χαμηλό 0,075% που είδαμε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή