Νο1 επενδυτικός προορισμός σε όλο τον κόσμο η Ευρώπη

Νο1 επενδυτικός προορισμός σε όλο τον κόσμο η Ευρώπη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά από το 2009 η Ευρώπη κατακτά την πρώτη θέση ως ο ελκυστικότερος προορισμός για επενδύσεις, σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, «εκθρονίζοντας» τις ΗΠΑ.

Ποσοστό 35% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση απάντησε ότι η Ευρωζώνη θα είναι η μία από τις δύο αγορές που θα προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στους επενδυτές τούς επόμενους 12 μήνες. Η αμερικανική αγορά υποχώρησε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 33%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010. Τότε την πρώτη θέση καταλάμβανε η Κίνα, αγορά που σήμερα θεωρείται μια από τις χειρότερες επιλογές από τους επενδυτές, αναλυτές, οικονομολόγους και άλλους συμμετέχοντες στις αγορές, οι οποίοι είναι πελάτες του Bloomberg και έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση.

Η Ευρώπη αποτελεί ιδανική επιλογή για επενδύσεις, παρά το συνεχιζόμενο αδιέξοδο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, αδιέξοδο που αυξάνει τον κίνδυνο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. «Είναι σαν να αποχωρούσε η πολιτεία του Κονέκτικατ από τις ΗΠΑ», λέει ο κ. Τσαρλς Μπράουν, πρόεδρος της CB3 Financial Group από τη Γενεύη του Ιλινόι. «Θα μας έλειπαν; Ναι. Θα άλλαζε η οικονομία της χώρας; Οχι», προσθέτει. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα που διενεργήθηκε το διάστημα 14-15 Απριλίου θεωρεί ότι η αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων είναι «φούσκα» ή βρίσκεται στα πρόθυρα του να γίνει. Ποσοστό άνω του 75% των ερωτηθέντων θεωρεί επίσης «φούσκα» τις μετοχές εταιρειών του Ιντερνετ και κοινωνικής δικτύωσης.

Αντιθέτως, θεωρούν ότι το δολάριο θα εξακολουθήσει την ανοδική πορεία που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι και οι περισσότεροι στοιχηματίζουν στην άνοδό του.

Οσον αφορά το πετρέλαιο, μόλις το 12% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι η τιμή του θα ανεβεί πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι στη διάρκεια του 2015.

Βλέπουν Grexit

Αλματώδη αύξηση σημείωσε το ποσοστό των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του Bloomberg οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη. Το ποσοστό διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 52% από 31% τον περασμένο Ιανουάριο. Αντιθέτως, το 43% θεωρεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, από 61% που ήταν τρεις μήνες νωρίτερα. Ποσοστό 18% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ το 2015, το 22% βλέπει έξοδο πριν από το τέλος του 2016 και το 12% θεωρεί ότι η Ελλάδα θα υπερβεί τα άμεσα προβλήματα αλλά θα βγει από το ευρώ κάποια στιγμή από το 2017 και μετά.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν τρεις στους πέντε επενδυτές πιστεύουν ότι η Γερμανία πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο ώστε να διατηρήσει τη συνοχή της Ευρωζώνης. Θεωρούν ότι η Γερμανία και η κ. Μέρκελ μπορούν είτε να αυξήσουν τον δανεισμό και τις δαπάνες της χώρας είτε να επιτρέψουν στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης να το κάνουν, είτε και τα δύο. Το 39% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης, ποσοστό που ήταν μόλις 14% τον Ιανουάριο, δηλαδή λίγες ημέρες προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξαγγείλει την εφαρμογή προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Περισσότεροι από δύο στους πέντε επενδυτές θεωρούν σήμερα ότι η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ και ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι είναι η ενδεδειγμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή