Εξοδος επενδυτών από ομόλογα Ευρωζώνης

Εξοδος επενδυτών από ομόλογα Ευρωζώνης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές ρευστοποίησαν 142 δισ. ευρώ από τις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης λόγω των σχεδόν μηδενικών ή αρνητικών αποδόσεων. Μόνο την προηγούμενη Τετάρτη εξανεμίστηκαν 55 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να σημειώνεται μικρή άνοδος στις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων. Μετά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εδώ και δύο μήνες, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, ωθώντας σε μαζική έξοδο μια σημαντική μερίδα επενδυτών που δεν βλέπουν κέρδη στον ορίζοντα.

Κατά συνέπεια, ύστερα από μια περίοδο σταθερής ανόδου, οι τιμές των 10ετών γερμανικών τίτλων διολίσθησαν στο χαμηλό τριετίας μέσα σε δύο ημέρες. Ετσι διέγραψαν όλη την άνοδο που είχε καταγράφει από τις 9 Μαρτίου, οπότε ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ανάλογη ήταν η πορεία τιμών και αποδόσεων στα γαλλικά και φινλανδικά ομόλογα, δηλαδή στους τίτλους των μεγαλύτερων και πιο σταθερών οικονομιών της Ευρωζώνης. Ακόμη και οι αποδόσεις στα 10ετή ελβετικά ομόλογα –μιας χώρας εκτός Ευρωζώνης– ανασύρθηκαν από το αρνητικό πρόσημο του -0,093% στο 0,058%.

Ηπιότερες ήταν οι μεταβολές στις αγορές των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων καθώς οι αποδόσεις τους δεν είναι τόσο χαμηλές και άρα απογοητευτικές όσο των γερμανικών, διότι δεν έχουν περάσει σε αρνητικό έδαφος. Παρ’ όλα αυτά, ήταν χλιαρή η ανταπόκριση των επενδυτών στη δημοπρασία 15ετών ισπανικών ομολόγων την προηγούμενη Τρίτη, με το υπουργείο Οικονομικών στη Μαδρίτη να αντλεί 3,5 δισ. ευρώ, λιγότερα απ’ όσα προσδοκούσε η κυβέρνηση κατά 500 εκατ. ευρώ.

Οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα των ισχυρών της Ευρωζώνης, της Ελβετίας και ορισμένων σκανδιναβικών χωρών είχαν περάσει σε αρνητικό έδαφος διότι οι επενδυτές είναι, κατά κανόνα, διατεθειμένοι να υποστούν μια απώλεια στις τοποθετήσεις τους αρκεί να είναι ασφαλή τα κεφάλαιά τους σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη, με εξαίρεση την Ελλάδα, ενισχύονται σταδιακά ύστερα από μακρά περίοδο αστάθειας και στασιμότητας. Από τον Σεπτέμβριο, η ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ είχε οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού ακόμη και των χωρών της περιφέρειας.

Αγοράζει η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πέτυχε τον μηνιαίο στόχο για αγορές τίτλων 60 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του Απριλίου, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν θέσεις από κρατικά ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις και κατά συνέπεια ενίσχυσαν την προσφορά τους στις αγορές. Οι αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης συνολικά διαμορφώθηκαν στα 47,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων δαπανήθηκαν 11,1 δισ. ευρώ σε τοποθετήσεις ομολόγων του γερμανικού δημοσίου.

Επί δεύτερο συναπτό μήνα από την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ έχει καταφέρει να υλοποιήσει τον στόχο για αγορές τίτλων 60 δισ. ευρώ ανά μήνα, όταν αναλυτές της αγοράς είχαν διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις. Οι επιφυλάξεις αυτές αποδίδονταν στη μεγάλη ζήτηση για τα ομόλογα κρατών-μελών της Ευρωζώνης όσο αναμενόταν η έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, που θεωρείται να έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη θετική προοπτική που προδιαγράφεται για την Ευρωζώνη. Μαζί με την υποχώρηση του ευρώ, η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει, επίσης, συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή