Ανοιγμα κινεζικής αγοράς ομολόγων σε ξένους

Ανοιγμα κινεζικής αγοράς ομολόγων σε ξένους

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση του ανοίγματος των αγορών κεφαλαίου της σε ξένους επενδυτές έκανε η κινεζική κυβέρνηση, η οποία ενέκρινε επενδύσεις ύψους 5,9 δισ. δολαρίων στην εγχώρια αγορά ομολόγων εκ μέρους των HSBC, Morgan Stanley και 30 ακόμη ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε γενικές γραμμές, η Κίνα έχει διευκολύνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια την πρόσβαση ξένων επενδυτών στο χρηματιστήριό της, ωστόσο το άνοιγμα δεν επεκτάθηκε στον ίδιο βαθμό και στην αγορά ομολόγων, την τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά την αμερικανική και την ιαπωνική. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το άνοιγμα της αγοράς ομολόγων είναι κρίσιμο βήμα αν η κινεζική κυβέρνηση επιθυμεί να πείσει τους διεθνείς επενδυτές να τοποθετήσουν τις αποταμιεύσεις τους στο κινεζικό νόμισμα, το γουάν. Η έγκριση των νέων επενδύσεων συμπίπτει με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και την υποχώρηση των αποδόσεων των κινεζικών ομολόγων, στοιχεία που έχουν προκαλέσει εκροές κεφαλαίων από τη χώρα.

Η αύξηση των εισροών κεφαλαίων θα αποτελούσε σημαντικό αντισταθμιστικό παράγοντα. Αναλυτές της τράπεζας Standard Chartered εκτιμούν ότι μέχρι σήμερα περισσότερες από 50 κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν συναλλαγματικά αποθεματικά στο κινεζικό νόμισμα. Ξένες τράπεζες κατείχαν στα τέλη Μαρτίου ομόλογα κινεζικών τραπεζών ύψους 93 δισ. δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 44% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2014. Το 2013 η κινεζική κεντρική τράπεζα είχε εκδώσει οδηγία με την οποία επέτρεπε σε ξένες τράπεζες που διέθεταν ήδη άδεια επένδυσης στο χρηματιστήριο να καταθέσουν αίτηση για πρόσβαση στην κινεζική διατραπεζική αγορά ομολόγων, όπου γίνεται διαπραγμάτευση άνω του 90% όλων των κινεζικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί. Η έγκριση νέων επενδύσεων αποτελεί ενδεχομένως και προσπάθεια τόνωσης της αγοράς ομολόγων μετά την έναρξη ενός παρόμοιου προγράμματος που επιτρέπει σε ξένους επενδυτές να επενδύσουν στο κινεζικό χρηματιστήριο. Με το σχετικό πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο επιτρέπεται σε ξένους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Σαγκάης. Το αποτέλεσμα είναι η όρεξη των ξένων επενδυτών για κινεζικά ομόλογα να είναι σχετικά μικρή μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή