Η ΕΚΤ διαχωρίζει νομισματική πολιτική και εποπτεία τραπεζών

Η ΕΚΤ διαχωρίζει νομισματική πολιτική και εποπτεία τραπεζών

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του εποπτικού της βραχίονα, δηλαδή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), που έχει αναλάβει καθήκοντα τραπεζικής εποπτείας μελετά η ΕΚΤ, καθώς θεωρεί ότι η προβλεπόμενη διαδικασία έχει αυξήσει δυσανάλογα τον όγκο εργασίας των στελεχών της. Παράλληλα, εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα στις αρμοδιότητες εποπτείας και εκείνες της νομισματικής πολιτικής. Τα σχέδια της Τράπεζας διέρρευσαν από πηγές που μίλησαν στο Bloomberg και αντανακλούν τον προβληματισμό της ως προς το πώς μπορεί να εντάξει στις υποχρεώσεις την τραπεζική εποπτεία όταν επί δεκαέξι χρόνια εντρυφεί αποκλειστικά στη διατήρηση του πληθωρισμού υπό έλεγχο.

Ως εποπτική αρχή των τραπεζών της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ θα πρέπει να λαμβάνει περίπου 6.000 αποφάσεις ετησίως σε 19 χώρες και για ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων που καλύπτει από τα σχέδια αύξησης κεφαλαίου μέχρι την έγκριση των διοικήσεών τους. Κι ενώ πολλές από τις αποφάσεις αυτές μπορούν να λαμβάνονται και να μεταβιβάζονται γραπτώς χωρίς τη φυσική παρουσία των στελεχών, θεωρητικά το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι ενήμερο για όλες και να είναι σε θέση να διατυπώσει αντιρρήσεις όταν το κρίνει απαραίτητο. Ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζει είναι και η λήψη «αποφάσεων ομπρέλα», γενικών αποφάσεων δηλαδή που μπορούν να καλύψουν πολλές παρεμφερείς περιπτώσεις.

Η Τράπεζα ανέλαβε ως εποπτική αρχή των τραπεζών της Ευρωζώνης το 2012 στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης που στοχεύει στην αποτροπή και άμβλυνση νέων χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Υπό την ηγεσία της Ντανιέλ Νούι, έχει εκτελέσει καθήκοντα εποπτικής αρχής με πρώτο δείγμα γραφής τα τεστ κοπώσεως των ευρωπαϊκών τραπεζών που ολοκλήρωσε το περασμένο έτος, ασκώντας παράλληλα πιέσεις για την αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους. Η λειτουργία της, ωστόσο, προσκρούει στους γραπτούς κανόνες της Ε.Ε. για τον απλούστατο λόγο ότι η θέσπιση τραπεζικής εποπτικής αρχής στους κόλπους της ΕΚΤ ήταν προϊόν εσπευσμένης απόφασης. Η ιδρυτική συνθήκη της ΕΚΤ προβλέπει πως οι αποφάσεις της θα λαμβάνονται από το Δ.Σ. και την Εκτελεστική Επιτροπή. Σύμφωνα, πάντως, με τις ίδιες πηγές της Τράπεζας, η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να ζητήσει τροποποίηση της Συνθήκης ή των κανόνων που διέπουν την εποπτική αρχή.

Εξάλλου, τα στελέχη της εποπτικής αρχής προβληματίζονται για το πώς να αποφύγουν συγκρούσεις συμφερόντων. Θεωρητικά ισχύει για την ΕΚΤ ο «αυστηρός διαχωρισμός» ανάμεσα στις αρμοδιότητες νομισματικής πολιτικής και εκείνες της εποπτείας τραπεζών. «Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον αυτή η δομή μας βοηθάει πραγματικά να αποφύγουμε συγκρούσεις συμφερόντων ανάμεσα στην τραπεζική εποπτεία και τη νομισματική πολιτική ή θα ήταν καλύτερα να θεσπίζαμε έναν ανεξάρτητο φορέα τραπεζικής εποπτείας» σχολίασε στο Bloomberg, ο Αντρέας Ντόμπρετ, μέλος του Δ.Σ. της γερμανικής Bundesbank και του SSM. Οπως εξηγεί ο ίδιος, θα μπορούσε να ανακύψει πρόβλημα αν εν μέσω προβληματισμού για τη νομισματική πολιτική το Δ.Σ. επιχειρούσε να ανατρέψει αποφάσεις που έχει λάβει η τραπεζική εποπτική αρχή επικαλούμενη ζητήματα των αρμοδιοτήτων της.

Ο προβληματισμός στους κόλπους της ΕΚΤ εκδηλώνεται, ενώ εντείνονται η πίεση και η ανάγκη για την επιβολή μιας αυστηρότερης πανευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας. Σημειωτέον, ότι ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας ενδέχεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της αυστριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στους υποστηρικτές μιας ισχυρότερης εποπτικής αρχής με διευρυμένες αρμοδιότητες συγκαταλέγεται η Γερμανίδα Ελκε Κένινγκ, πρώην πρόεδρος της εποπτικής αρχής της Γερμανίας και από τον Μάρτιο επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης τραπεζών. Η κ. Κένινγκ υποστηρίζει πως πρέπει να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες και των κατώτερων στελεχών που είναι υφιστάμενα της κ. Νούι στο SSM. Ορισμένα στελέχη του SSM έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους όταν ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες των θεμάτων που εξετάζει το σώμα, που σημειωτέον αποτελείται από τους επικεφαλής των 19 εθνικών εποπτικών αρχών της Ευρωζώνης και έξι στελέχη της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή