Απόρρητη συμφωνία που την ξέρουν όλοι

Απόρρητη συμφωνία που την ξέρουν όλοι

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρυψίνοια της αμερικανικής κυβέρνησης αποδεικνύεται πολύ πιο συναρπαστικό θέμα από τις αποτυχημένες προσπάθειες να προστατευθεί η πνευματική ιδιοκτησία στη νοτιοανατολική Ασία. Υπό το πρίσμα αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουάρεν της Μασαχουσέτης δεν έκανε γνωστό τον στόχο της τελευταίας της κριτικής στην πιο μεγαλόπνοη εμπορική συμφωνία στην αμερικανική ιστορία. Δυστυχώς, η κατηγορία που διατύπωσε, ότι η συμφωνία για τη συνεργασία των κρατών του Ειρηνικού τέθηκε σε διαπραγμάτευση εν κρυπτώ, έχει δύο αδύνατα σημεία. Πρώτον, η συμφωνία δεν ήταν μυστική και, δεύτερον, τέτοιες συμφωνίες πρέπει να μένουν μέχρι κάποια στιγμή μακριά από τη δημοσιότητα. Εντούτοις, ανά πάσα στιγμή τα μέλη του Κογκρέσου μπορούν να διαβάσουν το προσχέδιο και αυτό η ίδια το έπραξε, προς τιμήν της.

Στο μεσοδιάστημα, οργανώσεις περιβαλλοντικές, καταναλωτικές και συνδικαλιστικές προσκαλούνται να συμμετάσχουν στις συμβουλευτικές επιτροπές, οι οποίες δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στις συνομιλίες. Εκπρόσωποι των διαφόρων κλάδων της οικονομίας και επιχειρηματικά στελέχη, επίσης, έχουν πλήρη πρόσβαση στα έγγραφα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες του απορρήτου. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, τα οποία δεν μπορούν να συζητήσουν δημοσίως λεπτομέρειες του κειμένου και αυτό είναι εντελώς ορθό. Είτε πρόκειται για τη διαπραγμάτευση διεθνών εμπορικών συμφωνιών είτε για συμφωνία μεταξύ των δύο σωμάτων του Κογκρέσου σχετικά με τον προϋπολογισμό, η μυστικότητα είναι ενίοτε αναγκαία. Εκ φύσεως οι εμπορικές συμφωνίες παραμένουν απόρρητες, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι συμβαλλόμενες χώρες δεν θα παρέδιδαν αποκλειστικά στοιχεία ούτε θα αναλάμβαναν πολιτικό ρίσκο. Πέραν τούτου, το αρμόδιο γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έχει διοργανώσει 1.700 συναντήσεις γύρω από τη συμφωνία των κρατών του Ειρηνικού με τους βουλευτές και το προσωπικό τους. Εχει συντάξει περιλήψεις ανά κεφάλαιο και έχει δημοσιοποιήσει στο Διαδίκτυο τους διαπραγματευτικούς στόχους του, καθώς και το τι έχει συμφωνηθεί μέχρι την εκάστοτε στιγμή.

Ούτως ή άλλως, το ολοκληρωμένο κείμενο της συμφωνίας θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν από την οριστική του ψήφιση. Αυτό θα συμβεί εάν το Κογκρέσο ψηφίσει νομοσχέδιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να διαπραγματευθεί. Πρόκειται για τις ταχύρρυθμες διαδικασίες, οι οποίες προσφέρουν την άνεση στον πρόεδρο να διαπραγματευθεί, αρκεί να ενημερώσει το Κογκρέσο 60 ημέρες προ της υπογραφής της συμφωνίας. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τη συμφωνία και το Κογκρέσο θα μπορεί να ψηφίσει επ’ αυτής μετά τουλάχιστον 30 ημέρες.

Πριν από δύο χρόνια είχε διατυπωθεί το επιχείρημα, το οποίο τότε ήταν και βάσιμο, σχετικά με τη μυστικοπάθεια του προέδρου Ομπάμα για τη συμφωνία των κρατών του Ειρηνικού. Αυτό δεν ισχύει σήμερα. Πλέον η συζήτηση περί κρυψίνοιας και μυστικοπάθειας καταπνίγει κάθε άλλη συζήτηση σχετικά με το πώς η νέα συμφωνία ευνοεί τους ακμάζοντες κλάδους της γεωργίας και των υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Ουσιαστικά διευκολύνει τις αμερικανικές εταιρείες να συναγωνιστούν με τις άλλες στη διεθνή αγορά, περιορίζοντας τις κρατικές επιδοτήσεις στις δημόσιες εταιρείες. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι άλλες συμβαλλόμενες χώρες θα κλίνουν περισσότερο προς τις εργασιακές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές των ΗΠΑ. Σε όρους ανθρώπινου δυναμικού, τέλος, το εμπόριο πραγματικά δημιουργεί νικητές και ηττημένους και στους τελευταίους ανήκουν όσοι έχασαν τις θέσεις εργασίας τους, που μετακινήθηκαν σε ξένες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή