Κρατικές επιδοτήσεις 298 εκατ. ευρώ επιστρέφει η Deutsche Post

Κρατικές επιδοτήσεις 298 εκατ. ευρώ επιστρέφει η Deutsche Post

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράνομη κρίθηκε η οικονομική στήριξη που παρείχε η Γερμανία στην Deutsche Post, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο. Η Deutsche Post ανακοίνωσε πως η γερμανική κυβέρνηση της ζήτησε να επιστρέψει 298 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της να υποχωρεί έως και 1,3% εν μέσω της χθεσινής συνεδρίασης. Το 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε αγωγή εις βάρος της Γερμανίας με την κατηγορία ότι αγνόησε εντολή να επιστραφούν στο κράτος χρήματα που δόθηκαν στην κυβέρνηση. Οι ευρωπαϊκές αρχές υπολόγιζαν το συνολικό ύψος της κρατικής στήριξης μεταξύ 500 εκατ. και 1 δισ., ποσό υψηλότερο από αυτό που τελικά επιδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

H Deutsche Post, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ταχυμεταφορών στον κόσμο, τόνισε ότι έχει ήδη πληρώσει 353 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης και δεν θεωρεί πως θα υπάρξουν πρόσθετα αιτήματα για την επιστροφή χρημάτων στο Δημόσιο από την απόφαση. Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι θα εξετάσει το ζήτημα. Η έρευνα της Κομισιόν αφορά οικονομική στήριξη που ελάμβανε η Deutsche Post από το 2003 υπό μορφήν μιας αυστηρής τιμολογιακής πολιτικής και εξασφάλισης επιδοτήσεων για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων της. Η Deutsche Post έχει προσελκύσει την προσοχή του Τύπου για έναν ακόμη λόγο. Το περασμένο Σάββατο χιλιάδες εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διότι η Deutsche Post ανακοίνωσε πως σχεδιάζει τη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2020 στον τομέα των ταχυμεταφορών δεμάτων, προσφέροντας ωστόσο χαμηλότερους μισθούς από τους ανταγωνιστές της. Επιχείρημα ήταν ότι η μονάδα DHL θα πρέπει να ανταγωνιστεί την UPS και την ΤΝΤ.

Η Deutsche Post δήλωσε πως η απεργία μείωσε την αποστολή αλληλογραφίας κατά δύο εκατομμύρια γράμματα και 40.000 δέματα που είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι του όγκου που διαχειρίζεται σε καθημερινή βάση. Η συνδικαλιστική ένωση Verdi δήλωσε ότι θα αποδεχόταν μια σύμβαση με χαμηλότερες αποδοχές μόνον εάν μειωνόταν το ωράριο εργασίας από 38,5 στις 35 ώρες την εβδομάδα. Μέσα στον Απρίλιο, οι εργαζόμενοι της Deutsche Post πραγματοποίησαν απεργίες δύο φορές ακόμη. Οπως συμβαίνει με άλλες εταιρείες που κάποτε είχαν το μονοπώλιο στα ταχυδρομεία, όπως η βρετανική Royal Mail, η Deutsche Post συρρικνώνει τις δραστηριότητες αποστολής της παραδοσιακής αλληλογραφίας και αυξάνεται η ζήτηση για ταχυμεταφορές από το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή