Οι Ασιάτες επενδύουν εκατομμύρια δολάρια σε έργα τέχνης

Οι Ασιάτες επενδύουν εκατομμύρια δολάρια σε έργα τέχνης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό την Ασία προέρχονται οι περισσότεροι επενδυτές έργων τέχνης που συμμετείχαν στην τελευταία δημοπρασία έργων ιμπρεσιονιστών του οίκου Sotheby’s, καταβάλλοντας το ένα τρίτο της συνολικής αξίας των συναλλαγών, που έφθασαν τα 368,3 εκατ. δολάρια ή 324 εκατ. ευρώ, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times. Οι περισσότεροι επενδυτές στην Ασία εντοπίζονται στην Κίνα, όπου έχει εξελιχθεί μια νέα τάξη πλουσίων που εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για σύγχρονα και κλασικά έργα τέχνης.

Εκθεση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Καλών Τεχνών καταλήγει στο πόρισμα ότι η Κίνα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά έργων τέχνης το 2014, αντικατοπτρίζοντας το 22% των πωλήσεων σε παγκόσμια κλίμακα όπως η Βρετανία.

Στην προαναφερόμενη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s συμπεριλήφθηκε πίνακας του Βίνσεντ βαν Γκογκ με τίτλο «L’Allée des Alyscamps», ένα έργο που δημιούργησε ο ζωγράφος λίγο πριν κόψει το αυτί του, κατά τη διάρκεια του 1888. Πουλήθηκε έναντι 66,3 εκατ. δολαρίων ή 58,34 εκατ. ευρώ και έτσι αποτέλεσε το υψηλότερο αντίτιμο στη δημοπρασία, όπου περιλαμβάνονταν, επίσης, έξι έργα του Κλοντ Μονέ. Αυτός ο πίνακας του Βαν Γκογκ, στο μεταξύ, είχε πουληθεί ξανά αντί 11,8 εκατ. δολαρίων το 2003, αντανακλώντας ένα πολύ χαμηλό τίμημα σε σχέση με το παρόν.

Στη δημοπρασία του οίκου αγοράστηκαν συνολικά 69 κομμάτια και το ένα τρίτο των έργων διατέθηκε σε πώληση για πρώτη φορά ύστερα από 50 χρόνια. Εναντι 54 εκατ. δολαρίων ή 47,52 εκατ. ευρώ πουλήθηκε πίνακας του Κλοντ Μονέ με τίτλο «Nymphéas» και αντί 29,93 εκατ. δολαρίων πουλήθηκε ο πίνακας «Femme au chignon dans un fauteuil» του Πικάσο. Συγκριτικά χαμηλότερο, στα 5 εκατ. δολάρια, ήταν το αντίτιμο για τον πίνακα «Crépuscule ou la maison rouge» του Μαρκ Σαγκάλ. Στη δημοπρασία συμμετείχαν, επίσης, έργα των Πολ Κλέε και Εντγκάρ Ντεγκά.

Οι Κινέζοι συλλέκτες επιδεικνύουν ιδιαίτερα μεγάλο ζήλο, θυμίζοντας τους Ιάπωνες τη δεκαετία του ’80. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Κινέζος κινηματογραφικός παραγωγός Γουάν Ζονγκτζούν αγόρασε πίνακα του Βαν Γκογκ με τίτλο «Νεκρή φύση: Το βάζο με τις μαργαρίτες και τις παπαρούνες» έναντι 61,8 εκατ. δολαρίων ή 54,36 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή