Στα 11,62 δισ. οι ετήσιες αμοιβές 25 μάνατζερ

Στα 11,62 δισ. οι ετήσιες αμοιβές 25 μάνατζερ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κένεθ Γκρίφιν του fund Citadel βρίσκεται στην πρώτη θέση στον κατάλογο των 25 πιο ακριβοπληρωμένων fund managers για το 2014 με τις αμοιβές του να έχουν φθάσει το 1,3 δισ. δολάρια. Από τον φετινό κατάλογο απουσιάζουν, πάντως, ηχηρότατα ονόματα του παρελθόντος όπως ο Τζον Πόλσον της Paulson & Co., που ένα μόλις έτος νωρίτερα ερχόταν τρίτος στην κατάταξη με αμοιβές 2,3 δισ. δολ..

Αν και το περιοδικό Investor’s Alpha, που συντάσσει κάθε χρόνο τον σχετικό κατάλογο, υπογραμμίζει ότι το περασμένο έτος ήταν αισθητά μειωμένες οι αμοιβές των fund managers, το ενδιαφέρον στοιχείο του καταλόγου είναι η απουσία και άλλων ηχηρών ονομάτων, που όπως και ο Τζον Πόλσον κατέγραψαν ζημίες το περασμένο έτος. Ανάμεσα στους μεγάλους απόντες συγκαταλέγονται, επίσης, ο Ρόμπερτ Σιτρόν της Discovery Capital Management, ο Λέον Κόπερμαν της Omega Advisors και το αποτέλεσμα ήταν πως μόλις 13 άτομα από τους πλέον επιτυχημένους επενδυτές του 2013 βρίσκονται ξανά στον κατάλογο του 2014.

Συνολικά οι αμοιβές των fund managers περιορίστηκαν πέρυσι στα 11,62 δισ. δολ., ποσό λίγο μεγαλύτερο από το ήμισυ των 21,5 δισ. δολ. του 2013 και περίπου ίσο με του 2008.Ο μέσος όρος αμοιβών των διαχειριστών κεφαλαίων ήταν μόλις 467 εκατ. δολ. πέρυσι, αισθητά κατώτερος από τα 846 εκατ. δολ. του 2013. Στον φετινό κατάλογο, που συντάσσεται επί 14 χρόνια, εισήλθαν όσοι είχαν αμοιβές ύψους άνω των 175 εκατ. δολ..

Ο Κένεθ Γκρίφιν έχει εμφανιστεί στον σχετικό κατάλογο 13 φορές και έχει απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης με το σκανδαλώδες διαζύγιό του. Πέτυχε αύξηση κερδών 18,3% για την εταιρεία του κυρίως χάρη σε διορατικές τοποθετήσεις σε μετοχές. Δεύτερος με αποδοχές και με μικρή σχετικά διαφορά από τον Γκρίφιν, με 1,2 δισ. δολάρια, ο Τζέιμς Σάιμονς, ιδρυτής της Renaissance Technologies, που δεν διευθύνει πλέον την επιχείρησή του σε καθημερινή βάση αλλά περνάει μεγάλο μέρος του έτους στο προσωπικό του γιοτ, το «Αρχιμήδης». Είναι ο μοναδικός από τους fund managers που εμφανίζονται στον κατάλογο κάθε χρόνο στα 14 χρόνια που τον συντάσσει το περιοδικό. Αν και τέταρτος σε ύψος αποδοχών, ο Γουίλιαμ Ακμαν είναι ο επιτυχέστερος από τους έξι πρώτους καθώς το χαρτοφυλάκιό του σημείωσε κέρδη από 36% έως 40,4% κυρίως χάρη στην άνοδο των μετοχών της φαρμακευτικής Allergan.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή