Πρόστιμο στην Ισπανία για «μαγειρεμένα» στατιστικά στοιχεία

Πρόστιμο στην Ισπανία για «μαγειρεμένα» στατιστικά στοιχεία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο 19 εκατ. ευρώ εις βάρος της Ισπανίας για την υποβολή λανθασμένων στατιστικών στοιχείων από την τοπική κυβέρνηση της Βαλένθια πρότεινε η Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οπως απεφάνθη η Κομισιόν, οι αρχές της Βαλένθια υπέβαλαν συστηματικά λανθασμένες πληροφορίες για τον τομέα υγείας στη στατιστική υπηρεσία της χώρας επί σειρά ετών. Οι αναφορές από τους ορκωτούς λογιστές της περιφέρειας και το τοπικό υπουργείο Υγείας «φαίνεται να αγνοήθηκαν», συμπληρώνεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει πρόστιμο για την υποβολή λανθασμένων στοιχείων στον προϋπολογισμό εκ μέρους κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, αποκτώντας πρόσφατα την αρμοδιότητα αυτή, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2011. Η αφορμή δόθηκε από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και ειδικότερα λόγω της Ελλάδας, που ήταν γνωστό ότι παρουσίαζε κατ’ επανάληψη λανθασμένα στατιστικά στοιχεία. Στην απαρχή της κρίσης χρέους, η Ελλάδα προχώρησε στην προς τα πάνω αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 4% σε παραπάνω από 15%, προκαλώντας μεγάλη σύγχυση για τη φερεγγυότητα της χώρας και οδηγώντας στο πρώτο πακέτο διάσωσης.

Στην περίπτωση της Βαλένθια προέκυψε ότι επέδειξε «μεγάλη αμέλεια» στην καταγραφή στοιχείων της τοπικής κυβέρνησης, με την Κομισιόν να αποφεύγει να δηλώσει πως ήταν ενέργειες εκ προθέσεως. Από τον Νοέμβριο του 2011, η Κομισιόν μπορεί να προτείνει πρόστιμο έως 0,2% του ΑΕΠ εάν προκύπτει πως έχει υπάρξει αμέλεια ή ηθελημένη παραποίηση στοιχείων. Στην περίπτωση της Βαλένθια, το πρόστιμο αναμένεται να διαμορφωθεί στα 19 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ποσό είναι κατά 80% χαμηλότερο από αυτό που προβλέπεται κανονικά, διότι η Κομισιόν έλαβε υπόψη της την πλήρη συνεργασία της ισπανικής  κυβέρνησης. Η υπόθεση ήρθε  στο  φως  της δημοσιότητας τον Μάιο του 2012, όταν η Ισπανία ανακοίνωσε στη Eurostat πως θα πρέπει να αναθεωρήσει προς τα πάνω το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, εν μέρει λόγω των λανθασμένων δημοσιονομικών στοιχείων της Βαλένθια.

«Η άσκηση υγιούς δημοσιονομικής πολιτικής είναι βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα μιας χώρας. Αυτό το διδαχτήκαμε με αρκετά επίπονο τρόπο τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριάν Τάισεν, η οποία έχει αναλάβει την εποπτεία της Eurostat. Η ίδια τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διερευνά προς το παρόν ανάλογες περιπτώσεις, τονίζοντας ότι «θα αξιοποιήσουμε τις αρμοδιότητές μας όταν καταστεί αναγκαίο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή