Με διπλάσιο κόστος έναντι του Απριλίου δανείστηκε η Γαλλία

Με διπλάσιο κόστος έναντι του Απριλίου δανείστηκε η Γαλλία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο έντονων διακυμάνσεων και πτωτικής τάσης βρέθηκαν και χθες οι τιμές των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Η απόδοση (διαμορφώνεται αντίστροφα από την τιμή) των ιταλικών και ισπανικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε χθες το 2% για πρώτη φορά το 2015 και των γαλλικών το 1%.

«Ορισμένοι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι υπήρξαν μαζικές πωλήσεις από την Ασία, αλλά ουσιαστικά η κίνηση (άνοδος των αποδόσεων) είναι υπερβολική. Είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή» παραδέχτηκε μιλώντας στο Reuters ο κ. Φιλίπ Γκουντέν ντε Βαλερίν, επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων για την Ευρώπη στην Barclays.

Η Γαλλία πλήρωσε χθες σχεδόν διπλάσιο κόστος στη δημοπρασία ομολόγων με την απόδοση του δεκαετούς να διαμορφώνεται στο 0,98% από 0,51% στις 2 Απριλίου. Στη Μαδρίτη η κυβέρνηση πλήρωσε μέση απόδοση 1,88% για να δανειστεί για δέκα χρόνια από 1,28% που είχε πληρώσει τον Απρίλιο. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σχεδόν όλων των χωρών αυξάνονταν μέχρι τα μέσα της ημέρας για να υποχωρήσουν το απόγευμα.

Την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν μόλις στο 0,16% και στις αρχές Απριλίου στο 0,05%. «Το κλίμα έχει αλλάξει και η εγκατάλειψη στοιχημάτων υπέρ της ανόδου των τιμών σε μια αγορά με μικρή ρευστότητα και πολλούς επενδυτές να έχουν βάλει το ίδιο στοίχημα εξηγεί τις απότομες μεταβολές» υποστηρίζει στο Bloomberg ο κ. Τζιανλούκα Ζίγκλιο, αναλυτής στην Sunrise Brokers. Οι εξηγήσεις που δίνονται για την άνοδο των αποδόσεων είναι πολλές και συχνά αντιφατικές. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η άνοδος οφείλεται στο γεγονός πως η Ευρωζώνη φαίνεται πως απέφυγε τον αποπληθωρισμό με τον ρυθμό αύξησης των τιμών να διαμορφώνεται στο 0% τον Απρίλιο μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες πτώσης. Μια δεύτερη εξήγηση είναι ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας από τις αρχές του έτους και του ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες θα επηρεάσει αρνητικά την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης είναι μια ακόμη εξήγηση, όπως και το ότι οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη είχαν (και εξακολουθούν) υποχωρήσει σε υπερβολικά χαμηλό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή