Προσωπικές δαπάνες με χρήματα της εταιρείας

Προσωπικές δαπάνες με χρήματα της εταιρείας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αμφισβήτηση τίθεται ο βίος και η πολιτεία του Αντριου Λιβέρη, του διάσημου διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της χημικής βιομηχανίας Dow Chemical, ο οποίος φέρεται να χρηματοδότησε όχι μόνο τις δικές του πολυτελείς συνήθειες αλλά και όλης της οικογενείας του με χρήματα της εταιρείας. Ο πρώην διευθυντής του τμήματος εσωτερικών ελέγχων του ομίλου, Νταγκ Αντερσον, συνέταξε εμπιστευτική έκθεση το 2013. Σε αυτήν αναφέρεται ότι οι μέτοχοι του ομίλου και οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ ίσως και να είχαν παραπλανηθεί σχετικά με πρότζεκτ και δαπάνες συνδεδεμένες με τον κ. Λιβέρη. Ο τελευταίος έχει επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο είκοσι φορές την τελευταία εξαετία και διατηρεί στενούς δεσμούς με όλους τους Αμερικανούς προέδρους. Πριν από τον κ. Αντερσον ακόμα τουλάχιστον τρεις υπάλληλοι του τμήματός του στην Dow Chemical είχαν διατυπώσει ανάλογα ερωτήματα και έκτοτε παύθηκαν.

Μεταξύ αυτών ήταν και η Κίμπερλι Γουντ, η οποία πέρυσι είχε στραφεί δικαστικά κατά της Dow, διατεινόμενη πως τα κεφάλαιά της χρηματοδοτούσαν δραστηριότητες του Ελληνοαμερικανού CEΟ, της οικογένειας και των φίλων του, οι οποίες δεν σχετίζονται με την επιχείρηση: ένα πανάκριβο σαφάρι, πολυτελή πάρτι με αθλητές και παράγοντες του Σούπερ Μπόουλ, της σημαντικότερης διοργάνωσης αμερικανικού ποδοσφαίρου, καθώς και, μεταξύ άλλων, μία χορηγία 13.000 δολαρίων για την αθλητική εμφάνιση της ομάδας μπάσκετ του γιου του κ.Λιβέρη. Ο διευθύνων σύμβουλος είχε χρεώσει την Dow με μη επιχειρηματικές δαπάνες 720.000 δολαρίων την τριετία 2007-2010. Επιπλέον, η κ. Γουντ ανέφερε ότι εσωτερικοί ελεγκτές είχαν εντοπίσει υπέρβαση δαπανών κατά 13 εκατ. δολάρια στην ανακαίνιση ξενοδοχείου, που ανήκε στην Dow στην οποία είχε ανάμειξη η Πόλα Λιβέρη, σύζυγος του Αντριου. Μεταξύ της κ. Γουντ και της Dow, η οποία αποκάλεσε αβάσιμες τις κατηγορίες της, υπήρξε διακανονισμός. Σύμφωνα με την Dow Chemical, μάλιστα, «δεν υπάρχει ομοσπονδιακή νομοθεσία, η οποία να απαγορεύει την υπέρβαση προϋπολογισμού σε μία ανακαίνιση ή το να συμμετέχει σε αυτήν ο/η σύζυγος στελέχους της εταιρείας».Αντιθέτως, με την Κίμπερλι Γουντ, ο Νταγκ Αντερσον, επί 22 χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος της Dow, δεν τη μήνυσε. Ωστόσο, απογοητευμένος από όσα απεκάλυψαν μέσω ερευνών οι πρώην συνεργάτες του, απέσυρε πάμπολλες ετήσιες εκθέσεις της Dow Chemical, θεωρώντας τες ανακριβείς.

ΜΚΟ και υψηλοί προσκεκλημένοι

Ο Ελληνοαυστραλός Aντριου Λιβέρης διοικεί την Dοw Chemical επί έντεκα χρόνια από τα συνολικά 39, που εργάζεται σε αυτήν. Το 2012 με μεγάλο ζήλο συνίδρυσε με άλλους ομογενείς την ΜΚΟ «Ελληνική Πρωτοβουλία». Το 2013 η Ελλάδα εξέδωσε 250.000 γραμματόσημα με το πρόσωπο του κ. Λιβέρη. Το 2014 ο ίδιος σε μία μεγάλη εκδήλωση στο Καστελλόριζο γιόρτασε τα 60στά του γενέθλια με διάσημους προσκεκλημένους, μεταξύ αυτών και τον Μπιλ Κλίντον και τον τότε πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Στην εμπιστευτική έκθεσή του ο Νταγκ Αντερσον αναφέρει ορισμένα παράξενα ευρήματα σχετικά με την «Ελληνική Πρωτοβουλία» και την Dow. Το 2011 η Dow κατέβαλε στην Τeneo Holdings περί τα 2,8 εκατ. δολάρια, ενώ το 2012, όταν ιδρύθηκε η «Πρωτοβουλία» το ποσό αυξήθηκε στα 16 εκατ. δολάρια, τουλάχιστον, σύμφωνα με την Κίμπερλι Γουντ. Η Teneo Holdings αναφέρεται ως χορηγός στην ετήσια έκθεση της «Πρωτοβουλίας». Τέλος, ένα ακόμα στοιχείο, το οποίο προβλημάτισε τους Aντερσον και Γουντ, ήταν ότι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση στην Dow Chemical βρίσκονταν ξαφνικά να απασχολούνται για την «Πρωτοβουλία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή